И вторият вот на недоверие не успя 17.06 | 13:05

Малко преди гласуването премиерът и много министри откриха нов музей

От Петя Михайлова

Кабинетът на Бойко Борисов оцеля след внесения от опозицията втори вот на недоверие.

Гласуваха 196 народни представители – "за" бяха 70, "против" - 124, двама се въздържаха.
Гласуването започна с 20 минути по-късно, като това беше поредната процедура, която спъна вота на опозицията, след като вчера дебати на практика не се състояха, тъй като депутатите от Синята коалиция напуснаха залата.

Малко преди гласуването премиерът Бойко Борисов и много министри откриха новия музей на съвременното българско изкуство.

Вотът на недоверие беше внесен от Парламентарните групи на Коалиция за България и Движението за права и свободи и беше подкрепен от подписите на 68 депутати. Двете партии имат общо 75 депутати.

Най-общо мотивите бяха за провал в антикризисната политика. 

 "Целта е да се гласува недоверие на правителството и да се приложи конституционната възможност за предсрочни избори. Те са единственият изход от тежката социално-икономическа криза, в която се намира страната ни", пише в мотивите за вота.

Провалената антикризисна програма и мерки на правителството, цялостният провал в икономиката, антиевропейската политика в областта на образованието, науката и иновациите, провала в усвояването на Европейските фондове, тежките последици от управлението на ГЕРБ за хората, провала на ГЕРБ в местното самоуправление, са също сред основните теми за вота на недоверие.

Това е вторият вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов, след като самият премиер поиска вот на доверие преди няколко месеца.

Опозицията в лицето на БСП и ДПС след дълги преговори миналия месец, се споразумяха да внесат два вота на недоверие това лято. 

Водещи

Най-четени