И във Враца ще се радват вече на БАН 05.03 | 09:36

Създава се регионален академичен център в града

От Цанка Донкова

И във Враца ще се радват вече на БАН. Регионален академичен център се създава в града с подписването на меморандум за сътрудничество между Българската академия на науките (БАН), Община Враца и Областната администрация, съобщават от общинския пресцентър.

Меморандумът е подписан от председателя на БАН академик Стефан Воденичаров, кмета на общината Николай Иванов и областния управител на Враца Венцислав Василев.

Целта е центърът да стане средище, генериращо възможности за прилагане на интердисциплинарен подход в научните изследвания, образованието и най-вече в ефикасното прилагане на резултати, обслужващи бизнеса, общинските и националните организации.

Според академик Воденичаров, целта на академичните центрове е разработването на национални цели, свързани с развитие на духовността, възстановяването на икономиката и селското стопанство, превръщането на туризма в индустрия и развитието на индустриалното производство чрез високи технологии, за 20-30 години напред.

Кметът на Враца Николай Иванов пък смята, че сътрудничеството с БАН има перспектива и Общината ще направи всичко, за да бъде достоен партньор на Академията в бъдещи научни и творчески проекти и в тяхното практическо приложение.

Регионалният академичен център във Враца е тринайсетият в страната и е част от Националната академична мрежа на БАН.

Най-четени