И днес код "жълто" и много валежи 03.05 | 07:00

Предупреждението на метеоролозите е за по-голяма част от страна и вече се отнася за 19 области

От Георги Георгиев

Синоптиците и днес обявиха код "жълто". Вчера жълт код бе обявен в 10 области на страната заради очаквани интензивни валежи.

Но днес предупреждението на метеоролозите е за по-голяма част от страна и вече се отнася за 19 области в страната. Това съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

Активни валежи ще има в крайните южни и в източните райони, съобщават още от НИМХ.

Областите, в които е обявен жълт код, са - Шумен, Силистра, Разград, Търговище, Русе, Велико Търново, Габрово, Ловеч, София област, София град, Перник, Кюстендил, Монтана, Пазарджик, Благоевград, Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол.

Кодът е обявен заради интензивни валежи в следобедните часове, придружени от гръмотевици и временно усилване на вятъра. Очакваното количество валежи е между 10 и 15 литра на кв.м, но локално са възможни по-значителни количества валежи – до 25 литра на кв.м.

Синоптиците предупреждават още и за купесто-дъждовна облачност, като по тази причина не може да се предвиди точно мястото, където ще вали.

Жълтият код алармира за потенциално опасно време. Прогнозираните метеорологични явления не са необичайни, но бъдете внимателни.

Бъдете в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност избягвайте рисковете, съветват още синоптиците.

Водещи

Най-четени