И еколози влизат в комитета по контрол над строежа на АМ "Струма" 11.07 | 19:58

Два тунела ще минават през Кресненското дефиле

От iNews.bg

Обществен комитет ще наблюдава работата по изпълнението на автомагистрала "Струма". В него ще влизат представители както на граждански и екологични организации, така и на държавни институции, които имат отношение към работата.

Основната цел на комитета е да осигури пълна прозрачност върху екологичните аспекти на изпълнението на проекта, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнениев.

Комитетът ще бъде свикван веднъж месечно и ще докладва как протича работният процес за изграждането на автомагистрала "Струма" и дали се спазват всички изисквания по отношение на околната среда. Освен това ще бъде изработен и специален сайт, на който ще се качва цялата информация и документация, касаеща проекта.

Според министър Плевнелиев липсата на прозрачност и на съмнения от екологична гледна точка за строежа на магистрала "Струма" може да доведе до отказ от финансиране от Европейската комисия. Затова свикването на обществен комитет е изключително важно.

В структурата на комитета са включени представители на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерствата на транспорта, финансите, околната среда, на Агенция "Пътна инфраструктура", представител на Централното координационно звено към Министерски съвет и различни екоорганизации.

Чрез комитета се дава възможност да се съберат на едно триъгълникът – институции, гражданско общество и Европейска комисия, коментира Петко Ковачев от "Института за зелена политика"

Проектът за автомагистрала "Струма" предвижда изграждането на два тунела, които ще преминават през Кресненското дефиле. То е част от защитената зона Натура 2000.

Единият тунел ще бъде с дължина 13.3 км, а другият 1.5 км, заяви Николина Николова, член на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура". Тя допълни, че изграждането на тези тунели е сложен процес, които изисква сериозно съобразяване с природата в местността. Изисква се по-особено планиране на дейностите, за да може да се опази флората и фауната.

В Кресненското дефиле се срещат изключително много видове растения и животни и местността е с една уникална екосистема, добави Петко Ковачев.

Малко под 1,1 милиарда евро ще струва автомагистрала "Струма", стана ясно още от думите на министър Плевнелиев. Направени са икономии по оперативните програмите на стойност 640 милиона лева. Тези икономии се инвестират в изграждането на пътища като тунела под Шипка, отсечката София-Калотина и др.

Водещи

Най-четени