И заваляха оставки във властта на хората от АБВ... Борисов ги приема 10.05 | 19:31

След вицепремиера Ивайло Калфин, от поста си се оттегли и областният управител на Хасково, зам.-областният на Пловдив, остават дузина

От Ростислава Иванова

Премиерът Бойко Борисов е приел оставката на областния управител на Пазарджик Трендафил Величков, който е член на АБВ. Това съобщи самият Величков в предаването "Още от деня" по БНТ.

По-рано днес партията на Георги Първанов, която участваше на коалиционни начала в управлението, обяви, че оттегля подкрепата си от ГЕРБ. Единственият министър и вицепремиер в правителството от левицата на Първанов – Ивайло Калфин, пък веднага депозира оставката си, а министър-председателят съответно веднага я прие, съобщи днес прессбужбата на Министерския съвет.

1703871

Величков обясни мотивите на АБВ да изтегли всички свои представители от изпълнителната власт. Бившият областен управител благодари на премиера за възможността, която му е била дадена да работят заедно и за бързината, с която е приета оставката му.

Междувременно оставка е подал и зам.-областният управител на Пловдив Владимир Маринов.

След съставянето на коалиционното правителство на Бойко Борисов АБВ разполагаше във властта с един вицепремиер и министър на труда и социалната политика, двама зам.-министри, един областен управител и осем зам.-областни управители.

Очакват се оставките на зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Иван Аспарухов и на зам.-министъра на младежта и спорта Нина Найденова.

Според Трендафил Величков част от зам.-областните управители на АБВ също са подали оставки.

АБВ има свои зам.-областни управители в областните администрации на Велико Търново - Николай Петров, Монтана - Петър Петров, Перник - Илинка Никифорова, Плевен - Красимир Иванов, Пловдив - Владимир Маринов, Русе - Явор Янчев, София-област – Емил Атанасов, Търговище – Йорданка Георгиева.  

По-рано днес вицепремиерът Калфин подаде оставка веднага след брифинга на партията в парламента.

"Доволен съм от това, което постигнах. Остава и още много работа за моите наследници". Това е казал Ивайло Калфин, който днес депозира оставката си пред министър-председателя Бойко Борисов като вицепремиер и министър на социалната политика, цитиран от пресцентъра на министерството.

Причина за оставката е днешното решение на Националния съвет на АБВ да предложи на предстоящия в неделя висш форум на партията да бъде оттеглена подкрепата за правителството на ГЕРБ и да се призоват представителите на АБВ в изпълнителната власт да се оттеглят.

Ивайло Калфин е провел разговор по този повод с министър-председателя Бойко Борисов. Оставката беше приета, посочват от министерството.

За сряда по обяд е насрочена пресконференция на Калфин.

"През последната година и половина положих много усилия за това в България да има по-високи доходи, повече работни места и повече справедливост и предвидимост в социалните системи. Доволен съм от това, което постигнах. Остава и още много работа за моите наследници", е казал още Калфин.

Той благодарил на премиера за възможността и подкрепата да работи за българските граждани на тази отговорна позиция. Калфин благодари и на колегите си в Министерския съвет, както и на парламентарните групи, които подкрепяха управлението, за подкрепата и за приетите особено важни закони и решения.  

Водещи