И заведенията двигат цените 10.02 | 11:30
Ресторантьори не изключват промени да се правят всеки месец

След поскъпването в хранителните магазини, нагоре тръгват и цените в заведенията. Ресторантьори масово актуализират цените в менютата, за да компенсират по-високите разходи за енергия и продукти, които използват в кухнята. Не изключват промени вече да се правят всеки месец, информира NOVA.
През последните месеци всеки продукт, който влиза в кухнята на столичен ресторант е с нова, по-висока цена. Спрямо година по-рано някои от продуктите, които се влагат в ястията в менюто, са поскъпнали с над 20-30%. В последните седмици най-сериозно се усеща скокът при плодовете и зеленчуците. Заедно с по-високите сметки за продуктите в кухнята, нагоре тръгват и разходите за ток за отопление и за газ – за готвене за ресторантьорите. Някои от тях още в началото на годината започнаха да актуализират цените в менютата, за да запазят персонала и бизнеса си.
При всяка следваща вечеря в ресторант - сметката за клиента Янаки Стоянов става все по-висока. От началото на годината вече сериозно усеща разликите в менюто.
"Всеки месец цените са различни – определено се усеща разликата. Ако си направиш един седмичен бюджет от 200 лв. за заведения – сега вече трябва да го направиш 250-300 лв., може би. Преди година и половина да кажем салатата струваше 6-7 лв., а сега е 14 лв.”, обясни Стоянов.
Финалната сметка в заведенията става все по-трудна, признават, както ресторантьорите, така и производителите и доставчиците на продуктите за кухнята.
"Абсолютно всичко, което влагаме в кухните като суровини, е нагоре”, посочи собственикът на ресторант Димитър Димитров.
"Почти 99% от всички продукти идват на нови цени – говорим за увеличение в рамките на 20-30, дори 40%”, коментира управителят на склад за храни на едро Махсун Халим.
"Самата услуга "ресторант” в България стана много по-скъпа. Не е както преди”, заяви шеф-готвачът Атанас Балкански.
Новите цени в менютата на повечето ресторантьори вече са факт. А актуализации не е изключено да се правят и всеки месец, категорични са от бранша.
"Виждам как нашите цени плавно започват да се покачват. В първия момент те варират и не скачат с темпа на основните продукти. Това е нож с две остриета, тъй като има пределно допустима цена, за да могат и клиентите да си я позволят”, обясни Атанас Димитров от БХРА.
Въпреки взетите мерки и направените икономии, очакванията на бранша са цените в менютата на заведенията да вървят нагоре и през следващите месеци. Актуализации не се изключват и на две седмици.
Водещи
-
След земетресенията на Камчатка: Огненият пръстен в Тихия океан се събуди
Това може да убие милиони хора по Земята
31.07 | 20:45
-
Харалан Александров с кментар на „политическите войни” в страната
Радев атакува цялостната стабилизация на управлението, твърди социалният антрополог
31.07 | 20:15
Най-четени
-
"Възраждане" иска парични санкции за спящите депутати
По-строги санкции за редовно отсъствие
31.07 | 10:30
-
Асен Василев: В България за първи път от четири години българите започнаха да обедняват
Това заяви председателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев на брифинг в Народното...
31.07 | 11:15
-
Президентът: Средствата за развитие на противопожарна авиация да бъдат насочени не към МВР, а във ВВС
Управляващите най-накрая трябва да вземат решение, заяви той
31.07 | 15:00
-
Димитър Стоянов: Премиерът манипулативно представя данни за пожарогасителната техника
Росен Желязков политизира проблема с липсата на летателна техника за гасене на пожари, заяви...
31.07 | 13:10