И заведенията двигат цените 10.02 | 11:30
Ресторантьори не изключват промени да се правят всеки месец

След поскъпването в хранителните магазини, нагоре тръгват и цените в заведенията. Ресторантьори масово актуализират цените в менютата, за да компенсират по-високите разходи за енергия и продукти, които използват в кухнята. Не изключват промени вече да се правят всеки месец, информира NOVA.
През последните месеци всеки продукт, който влиза в кухнята на столичен ресторант е с нова, по-висока цена. Спрямо година по-рано някои от продуктите, които се влагат в ястията в менюто, са поскъпнали с над 20-30%. В последните седмици най-сериозно се усеща скокът при плодовете и зеленчуците. Заедно с по-високите сметки за продуктите в кухнята, нагоре тръгват и разходите за ток за отопление и за газ – за готвене за ресторантьорите. Някои от тях още в началото на годината започнаха да актуализират цените в менютата, за да запазят персонала и бизнеса си.
При всяка следваща вечеря в ресторант - сметката за клиента Янаки Стоянов става все по-висока. От началото на годината вече сериозно усеща разликите в менюто.
"Всеки месец цените са различни – определено се усеща разликата. Ако си направиш един седмичен бюджет от 200 лв. за заведения – сега вече трябва да го направиш 250-300 лв., може би. Преди година и половина да кажем салатата струваше 6-7 лв., а сега е 14 лв.”, обясни Стоянов.
Финалната сметка в заведенията става все по-трудна, признават, както ресторантьорите, така и производителите и доставчиците на продуктите за кухнята.
"Абсолютно всичко, което влагаме в кухните като суровини, е нагоре”, посочи собственикът на ресторант Димитър Димитров.
"Почти 99% от всички продукти идват на нови цени – говорим за увеличение в рамките на 20-30, дори 40%”, коментира управителят на склад за храни на едро Махсун Халим.
"Самата услуга "ресторант” в България стана много по-скъпа. Не е както преди”, заяви шеф-готвачът Атанас Балкански.
Новите цени в менютата на повечето ресторантьори вече са факт. А актуализации не е изключено да се правят и всеки месец, категорични са от бранша.
"Виждам как нашите цени плавно започват да се покачват. В първия момент те варират и не скачат с темпа на основните продукти. Това е нож с две остриета, тъй като има пределно допустима цена, за да могат и клиентите да си я позволят”, обясни Атанас Димитров от БХРА.
Въпреки взетите мерки и направените икономии, очакванията на бранша са цените в менютата на заведенията да вървят нагоре и през следващите месеци. Актуализации не се изключват и на две седмици.
Водещи
-
Борисов:Четири години нямаше дори План за възстановяване
На въпрос как ще отговори на критите на президента Румен Радев той отговори:
18.06 | 10:43
-
Съпредседателят на ПП Кирил Петков с коментар за aнтикорупционната комисия и други актуални теми
"Бях в Прага, където имаше много хора от ЕК и ЕП, които се чудят защо най-бедната държава в ЕС...
18.06 | 10:30
-
София: При санитарен минимум 80 спешни екипа, ние имаме 10-12
„На дневното дежурство в този ден са били 10 линейки и на нощното са били 10 линейки“, каза...
18.06 | 10:18
-
Розовата и хималайската сол заплашват здравето на българите
Особена грижа за бременните
18.06 | 09:59
Най-четени
-
Самолетът с българските граждани, евакуирани от Израел, успешно кацна на летище "Васил Левски"
Операцията по евакуация
18.06 | 08:30
-
Започват националните външни оценявания в края на седми клас с изпита по български език и литература днес
Практически задачи и оценяване
18.06 | 08:44
-
Служители на МВР и граждани се събират в сряда във Варна в подкрепа на двамата си колеги
По категоричен начин е установено, че концентрацията на кокаин в кръвта на починалия е била...
18.06 | 09:14