И затворници обират пенсионери по телефона 05.04 | 10:27

Ало измамник успял да измъкне 100 000 лева с един удар

От iNews.bg

На нова схема за телефонни измами са се натъкнали от полицията. Оказва се, че такива се правят дори и от хора, намиращи се зад решетките. Това стана ясно от думите на Златка Падинкова, която оглавява специалното звено за разследване на ало измами към Националната полиция. Пред БНТ тя отбеляза също и че измамниците се усъвършенстват, а жертвите им стават повече. Престъпниците, които се занимават с такива неща от затвора, се хващат много трудно. Причината е, че веднага се унищожават телефоните и сим картите, от които е направена измамата, поради което е почти невъзможно да се докаже кой точно стои зад случая.

"Имаме и все повече случаи на рецидиви, един, който е бил жертва, става 2 или 3 пъти жертва. Напоследък особено актуален сценарий е заплаха от страна на измамниците, както и за катастрофи, искане на пари заради пострадали роднини и близки. Наблюдава се и липса на пряк контакт между измамниците и жертвата, много често парите се изхвърлят през прозореца, или се оставят някъде.

Най-младите измамени са деца. Обикновено в тези случаи говорят за пострадали родители, каза Падинкова. "Има и схема на измама към преводачи, като нарушителите искат съдействие от лицето за лични нужди на задържано лице и им казват, че средствата ще бъдат възстановени в полицейското управление. Сумите не са големи, но се плащат по банков път – по 200-300 лева. Схема има и за освобождаване на колетна пратка от митническа такса", обясни Падинкова.

Тя открои, че ало измамниците основно действат в Северна България - Плевенска област, Великотърновско и Русе. Освен това вече са засечени и случаи на международно ниво. Установени са такива от Румъния, а има и измами от България към Гърция. При тях става дума за големи суми.

През тази година са задържани 32 лица за телефонни измамми. През миналата са били 10. Някои нарушители са осъдени на затвор под 1 година или условно. Падинкова отбеляза, че най-голямата сума, открадната чрез телефонна измама от тази година, е 100 000 лева.

Водещи

Най-четени