И известни българи срещу новите правила за паркиране в столицата 13.09 | 09:14

Дичо, Теди Кацарова, Христо Чешмеджиев и др. подкрепиха гражданите

От Андриян Георгиев

Група известни българи и интелектуалци ще внесат петиция в Столичната община днес (13 септември) по време на заседанието на Столичния общински съвет (СОС) по повод новите правила за паркиране в центъра на София.

Петицията е адресирана до кмета на София Йорданка Фандъкова и до председателя на СОС Елен Герджиков, съобщават от гражданското сдружение ДНЕС.

"От години в столицата не достигат, дори липсват, подземни и надземни паркинги, свързани със съответната инфраструктура – транспортна и социална. Липсват също така и парите, с които общината да ги изгради. Липсва дори воля за привличането на инвеститори. Най-срамното е, че в една европейска столица нито съветниците, нито кметът, нито който и да е може да даде отчет за дейността, както и разумна обосновка за направените разходи, за себестойността на едно паркомясто и в крайна сметка за неговата цена", се казва в петицията.

Според вносителите на петицията най-ощетени от този проблем са тъкмо образователните и културните институции, които се намират в историческия център на града. Като пример се посочват Софийският университет, Националната художествена галерия, Консерваторията, Националният театър за опера и балет, повечето от театрите, музикалните и изложбените зали и др.

"Смятаме, че има едно простичко решение на проблема. И то е заедно със съветниците да направите необходимите изчисления, да огледате отново трафика в центъра – особено сега, след пускането на новата линия на метрото, и съответно – ДА ПРЕРАЗГЛЕДАТЕ СВОЯТА ПОЗИЦИЯ. Иска ни се да вярваме, че от софиянци – гражданите на нашата столица, можете да очаквате много повече за осъществяване на бъдещите си начинания, отколкото – под една или друга форма, да се отнасяте към тях само като към потенциални нетни данъкоплатци и донори на общинския бюджет. Надяваме се, че както Вие, така и общинските съветници, ще потърсите по-добър, по-цивилизован и по-ефективен начин за решаването на проблема с паркирането в София, за премахване на всекидневните закононарушения и в крайна сметка – за чист и опрятен център на една истинска европейска столица", завършват апела си към Фандъкова и Герджиков подписалите писмото известни българи и интелектуалци.

Петицията ще бъде внесена около 10:30 часа от граждани, заедно с проф. Велислав Минеков, актьора от Народния театър Христо Чешмеджиев и поп изпълнителите Теди Кацарова и Дичо.

СОС ще гласува днес доклад за промените в наредбата за паркирането. В доклада са залегнали част от предложенията на гражданите, като уреждането на въпроса с наемателите на апартаменти в централната градска част; за уреждане на въпроса с роднините по пряка линия, както и за уреждане на въпроса с лизинговите автомобили. Прибавени са и други конкретни предложения от гражданските организации и от конкретни граждани.

В 9 часа пред сградата на Столична община недоволни и ощетени софиянци ще проведат протестна акция. ВМРО подкрепи протеста и заяви, че протестите ще продължат.

Водещи

Най-четени