И казанджиите готвят протести, ще изливат джибри пред парламента 12.11 | 15:25

Спиртоварите недоволни заради готвените законови ограничения в сектора

От iNews.bg

Десетки казанджии се събраха тази сутрин на предупредителен протест в Хасково срещу предлаганите рестриктивни промени в Закона за акцизите и данъчните складове. Хората започнаха подписка, която ще изпратят в Народното събрание. Хасковските спиртовари заплашиха, че ако ограниченията влязат в сила, ще призоват всички селски казанджии в страната на протест пред парламента и ще разлеят джибри по жъртите павета.

1596405

Собствениците на селски казани в областта негодуват срещу готвените предложения, които ги ограничават да варят ракия само 6 месеца в годината, а казаните с вместимост над 500 литра да бъдат лицензирани като данъчни складове.

Според селските спиртовари тези рестрикции ще доведат до разцвет на сивия сектор и увеличаване на броя на нелегалните и самоделните казани. Промените се правят в полза на големите корпорации и заводи, които искат да продават спирт и да затрият домашната ракия в името на огромните си печалби, убедени са казанджиите.

 

Освен това заради ограниченията те могат и да фалират, тъй като през 6-те месеца, когато няма да работят, няма да получават доходи и да си плащат осигуровките на държавата. Като следваща стъпка те планират да протестират в София пред парламента, като излеят джибрите на жълтите павета.

Водещи