И надзирателите искат купони за храна като ченгетата 24.10 | 12:08

Настояват Ковачева да определи реда за осигуряване на безплатна предпазна храна

От Диана Цветкова

Надзирателите и служители в затворите и следствените арести, които работят в условия на риск за здравето и живота да получават безплатна храна, поискаха от Синдиката на служителите в затворите в България (ССЗБ).

Недоволен от бюджета за 2013 г., синдикатът поиска в писмо до министъра на правосъдието Диана Ковачева да издаде заповед, с която да определи размера на допълнителните възнаграждения, реда и условия за изплащането им, както и реда и условията за осигуряване на безплатна предпазна храна и противоотрови за служителите, чиято работа е свързана с вредни за здравето последици.

До момента такава заповед не е издавана, нито служителите са получавали дължимите по закон допълнителни възнаграждения, безплатна предпазна храна и противоотрови, посочват от ССЗБ.

От синдиката изтъкват, че са изправени пред бездействие от страна на министъра, а цяла една категория от служители в главна дирекция "Изтърпяване на наказанията" е непрекъснато ощетявана.

Искането идва, след като стана ясно, че от 2013 г. работещите на дежурства служители в системата на МВР всеки месец ще получават ваучери за храна.

Друг мотив, който синдикатът изтъква, е, че в края на месец август с писмо до организацията правителството призна за съществуващи проблеми в областта на социалните права на служителите на затворите и бе поет ангажимент в бюджета за догодина да залегнат пълните суми, необходими за подобряване на ситуацията.

Водещи

Най-четени