И последната СИК в Столична община е подала своите протоколи 25.10 | 07:25

За около 22 ч. ОИК в София е обработила протоколите на 1454 избирателни секции

От Кремена Бедерева

Снощи, в 21.30 ч. последната секционна избирателна комисия в Столичната община е подала своите секционни протоколи за обработване от "Информационно обслужване", съобщиха за БТА от ОИК - София.

В продължение на около 22 часа общинската избирателна комисия в София е обработила протоколите на 1454 избирателни секции, като при множество от тях се е наложило допълнително коригиране на технически грешки. На тези избори за първи път се произвежда двоен вот - за местни органи на властта и президент, поради което всяка една от комисиите има минимум по три протокола - за избор на кмет на община, за общински съветници и за президент.

В 32 от селищата на Столичната община се произведоха и избори за кмет на кметство, което увеличи с още един броят на протоколите, които трябваше да се подготвят след края на изборния ден. През изминалите 22 часа въпреки увеличения двойно брой на обработващите компютърни екипи - от 40 но 80, се създаде допълнително напрежение сред представителите на секционните комисии заради продължителното изчакване за прием на изборните книжа.

Освен това на тези избори комисиите трябваше да пренасят до зала "Универсиада" чувалите с бюлетините, след което те трябваше да се връщат в районната администрация по адрес на секцията. Множеството технически корекции на секционните протоколи бяха основната причина за забавянето на приема на секционните книжа от "Информационно обслужване".

От вчера вечерта е отворен за движение в двете посоки и участъкът от бул. "Шипченски проход" между ул. "Ал. Жендов" и бул. "М. Еминеску", който беше затворен заради приемането на секционните протоколи в зала "Универсиада".

Водещи

Най-четени