И премиерът изрази пълна подкрепа за Сърбия за членство в ЕС 23.01 | 20:00

Сръбското правителство работи за подобряване живота на българското малцинство в страната

От Мая Александрова

Пълна подкрепа за Сърбия в процеса й на преговори за членство в ЕС декларира и премиерът Пламен Орешарски пред министъра на външните работи на страната Иван Мъркич, който е на официално посещение в България по покана на министър Кристиан Вигенин.

"На разположение сме с всякаква експертна помощ във всички области. Не е нужно да повтаряте нашите грешки”, каза Орешарски.

Той отново подчерта българската позиция в подкрепа на членството в ЕС на страните от Западните Балкани и изтъкна, че интересите на страните от регион са общи.

От своя страна сръбският външен министър информира Пламен Орешарски за високата оценка, която сръбският премиер Ивица Дачич е дал за разговорите си с него при посещението му през декември.

"Аз съм дипломат от кариерата и не зная друго време, през което отношенията ни да са били на толкова високо ниво”, каза Мъркич.

Той увери Орешарски, че сръбското правителство ще направи необходимото за подобряване на живота на българското национално малцинство в страната.

Министърът на външните работи посочи също, че очаква на предстоящото в края на месец февруари заседание на смесената българо-сръбска комисия да бъдат постигнати договорености, които да дадат нов импулс на двустранните икономически отношения.

Министър Иван Мъркич препотвърди поканата към министър-председателя Пламен Орешарски да направи официално посещение в Сърбия през тази година.

По-рано Иван Мъркич се срещна с българския си колега Кристиан Вигенин. И при тези разговори Сърбия бе уверена, че страната ни ще подкрепи Белград по пътя й към евроинтеграцията.

Водещи

Най-четени