И с по-висока минимална заплата, пак ще сме най-бедните в Европа 30.05 | 09:23

По-важно според новия премиер е да се намали безработицата, която е достигнала до нивата от края на 90-те години

От Елица Елефтерова

Новият премиер Пламен Орешарски заяви, че в плана "Орешарски” повечето мерки съвпадат с препоръките на Европейския съюз. Става дума за по-добрата данъчна събираемост, по-ефективен контрол върху разходите по бюджета, фокусирането върху безработицата, особено тази при младежите, интеграция на малцинствата, премахване на административните пречки пред бизнеса и облекчаване на малките и средните предприятия и достъпа им до кредитиране.

Единственото различие идва по отношение на пенсионната възраст - Орешарски иска да се премахне увеличаването на годините и стажа за пенсиониране и да се въведе по-скоро швейцарското правило за индексиране на пенсиите.

По отношение на увеличението на доходите премиерът обясни пред БНТ, че хората сами разбират, че това не може да стане още утре, но чрез изброените мерки може да се вдигнат доходите.

Според него минималната работна заплата може да стане 450 лв. в края на мандата, но дори и тогава българите пак ще са най-бедни в Европа и доходите им ще са много по-ниски от тези на старите страни в ЕС.

По-важно според Орешарски е да се намали безработицата, която е достигнала до нивата от края на 90-те години. 14% е била безработицата през 2000-2001 година. Според него трябва да се намери работа на тези хора и те да бъдат интегрирани обратно на пазара на труда.

За да стане това обаче, трябва да се насърчават инвестициите у нас, защото те ще увеличат трайната работна заетост.

Относно увеличението на пенсиите, Орешарски посочи, че се ангажира да възстанови швейцарското правило, т.е. автоматичното индексиране на пенсиите, включващо 50% от инфлацията и от осигурителния доход в страната.

По думите на Орешарски през 2005 г. България е имала най-благоприятен бизнес климат чрез извършената подходяща данъчна реформа. Към момента премиерът увери, че няма да бъдат въвеждани неизпробвани мерки в икономиката.

Относно задължението да не се държат парите на администрацията в една банка, Орешарски посочи, че това е крайна мярка, която вероятно няма да проработи заради изискванията на банките, които отпускат големи кредити за депозитите. Решение на този казус, според него, е банките да се избират с търг.

Относно пушенето Орешарски отново заяви, че е твърде крайна мярка, която дори и на Запад не се използва в такава степен.

По отношение на вноса на стоки, които подбиват пазара на българското производство, Орешарски посочи, че ще направи всичко, за да ограничи контрабандата на подобни стоки, а също и вътрешнообщностния внос на стоки, които подбиват пазара на българското производство, а това е нелоялна конкуренция.

Относно предстоящите административни промени Орешарски посочи, че областните управители ще бъдат сменени в най-скоро време, защото са политически лица. За новия премиер определящ за постовете в администрацията ще е професионализмът, а не квотите.

Водещи

Най-четени