И служебният кабинет с титли. Ще има двама професори 12.03 | 11:10

"Аз не съм президент", отказа да разкрие имената им акад. Воденичаров

От Елена Коцева

Заповядайте утре в Българска академия на науките (БАН), където ще можем да говорим спокойно за много неща. С тези думи образователният министър в оставка академик Стефан Воденичаров напусна ведомството, което имаше честта да ръководи едва няколко седмици.

Това беше и отговорът на акад. Воденичаров на въпроса дали и в служебния кабинет ще запази поста образователен министър. Той коментира, само че няма да има промяна в статута му, който заема в БАН.

Директно обаче акад. Стефан Воденичаров потвърди слуховете за това, че в служебния кабинет ще има двама професори. Имената им обаче не бяха обявени.

Според него българската научна общност разполага с достатъчно компетентни хора, които могат да помогнат за управлението на страната.

"Аз не съм президент и не мога да обявявам служебно правителство. Заповядайте утре в БАН", посочи акад. Стефан Воденичаров.

Стефан Воденичаров благодари както на премиера в оставка Бойко Борисов, така и на президента Росен Плевнелиев, че са се обърнали към българските учени.

На среща вчера президентът е уверил учените, че след като се успокои политическата обстановка, ще поиска колектив от учени да разработи национална доктрина за развитие на нацията, около която да се обединят и политическите сили.

Стефан Воденичаров отчете, че на този етап ситуацията във фонд "Научни изследвания" е относително успокоена, като нови рецензенти ще прегледат проектите, получили финансиране. Ако някъде се констатира нарушение ще се тръгне и по съдебен път, увери Воденичаров.

Той припомни и че включително президентът е подчертал важността на усвояването на средствата по оперативна програма "Наука" и фактът, че не трябва да се изостава.

С новата оперативна програмата за периода 2014 – 2020 година ще се стимулира мобилността на учените, като тук се включва насърчаване на български учени в чужбина да се върнат у нас.

Днес МОНМ даде своя отчет за извършените дейности през мандата си.

Водещи

Най-четени