И ученици, и фирми, с все по-голям интерес към дуалното обучение 15.09 | 12:57

Само за 2 години училищата в проекта се увеличават от 2 на 30

От iNews.bg

Дуалното обучение у нас набира скорост с всяка нова учебна година. Интересът към този тип средно образование се радва на все по-сериозен интерес сред децата. Днес близо 800 ученици ще прекрачат прага на 30 професионални гимназии в 19 града в цялата страна, за да се обучават по системата "учене чрез работа" в рамките на проекта ДОМИНО ("Дуално образование за модерните изисквания и нужди на обществото") на Българо-швейцарската програма за сътрудничество, предаде БГНЕС.

Не само учениците, но и фирмите са силно заинтересовани от този вид обучение. Което ясно личи и от ангажимента на бизнеса към него. Над 170 фирми поеха тази година ангажимент в рамките на проекта ДОМИНО към обучението на бъдещите кадри, като им осигуряват възможности за практика, наставници и работа срещу заплащане, още докато учат. "Активността на фирмите за включване в дуалното образование надхвърли всичките ни очаквания. Фирмите показват, че са готови да споделят с държавата не само разходите за професионалното образование, но и отговорността за неговото качество", споделя Петя Евтимова, ръководител на проекта.

От участващите в ДОМИНО над 170 фирми 70% са изцяло български. "В дуалното образование се включват не само големи предприятия, 60 на сто са средните предприятия и малките фирми. 80% от участващите дружества са в областта на тежката промишленост и енергетиката, а 20% - на леката и туристическата индустрия", допълва Евтимова.

Учениците по дуално образование в рамките на ДОМИНО ще се обучават тази година по общо 8 професии, които са търсени от бизнеса: машинен техник за машини и системи с цифрово-програмно управление, техник-технолог в производството на мляко и млечни продукти, електротехник, газов техник, готвач, техник по транспортна техника, техник на електронна техника и техник-технолог в дървообработването. Дуално образование по швейцарски модел има в цялата страна: София, Плевен, Русе, Добрич, Бургас, Ямбол, Сливен, Казанлък, Стара Загора, Пловдив, Перник, Кюстендил, Севлиево, Златица, Варна, Сандански, Троян, Радомир, Панагюрище.

През 2015 година българо-швейцарският проект ДОМИНО започна в две гимназии - в София и Казанлък, по две професии. Година по-късно професиите вече бяха пет, броят на училищата - 16, учениците - 425, а фирмите партньори – 63 в 11 града. През май тази година завърши първият в България ДОМИНО - випуск. 20 възпитаници на Професионалната гимназия "Иван Хаджиенов" в Казанлък получиха удостоверение за завършено дуално обучение по швейцарски модел "учене чрез работа", което допълва дипломите им за средно образование и сертификата за професионална квалификация за машинни техници, специалност "Машини и системи с цифрово-програмно управление". Повечето от тях вече работят във фирмите, в които се обучаваха като ученици, а други избраха да следват.

Водещи

Най-четени