И хепатитът, и корупцията били заболявания на мръсните ръце 20.09 | 11:39

Парламентът създаде анкетна комисия за корупция по високите етажи на властта

От Ралица Стоянова

"Каква е приликата между хепатита и корупцията – че хепатитът е заболяване на мръсните ръце, а корупцията е заболяване на мръсните политическите ръце. Най-острите форми на хепатита се разпространяват по полов път и по това си прилича със социалистическата партия”. Това заяви депутатът  Емил Василев при обсъждането на комисия за корупция по високите етажи на властта.

"Когато нямаш аргументи, стигаш до простащина", отговори му председателят на ПГ на "Коалиция за България" Сергей Станишев. Според него цялата мощ на държавата за три години не е направила нищо, за да притиводейства на корупцията.

Парламентът създаде анкетна комисия за корупция по високите етажи на властта. Тя ще проучва случаи, при които има факти, данни и документално аргументирани публични разследвания, включително и на прекратени дела и преписки, за корупция по високите етажи на властта, довела до лично облагодетелстване на определени лица, ощетяване и значителни вредни последици за държавата".

"Не само АЕЦ "Белене” ще бъде обект на проучване от тази комисия. Ще се разглеждат случаи за АЕЦ "Козлодуй”, "Цанков камък” и др. Като знаем как е договаряно за АЕЦ "Белене”, ние сме сигурни, че това е било пренесено като порочна практика и в другите големи енергийни договори" каза депутатът от ГЕРБ Диан Червенкондев.

В комисията ще участват 13 депутати, като шестима ще бъдат от ГЕРБ, по двама - от левицата и ДПС, по един - от Синята коалиция и "Атака", и един независим. Срокът на работата й ще бъде шест месеца.

Проекторешението беше внесено от лидера на РЗС Яне Янев и група депутати. "За" гласуваха 125 депутати, против бяха 53 , а се въздържа един. Предложението подкрепиха ГЕРБ, Синята коалиция, "Атака" и независими. Коалиция за България и ДПС бяха против.

Водещи

Най-четени