И шефът на "Дойче веле" призна за нарушение на журналистическите правила 01.10 | 16:22

Медията се раздели с двама журналисти заради "професионални опущения"

От Кремена Бедерева

"Предпоставка за доверие е наличието на определени журналистически правила, договорени с всички автори, които работят за нас. Това са правила, валидни за цял свят - за правенето на разлика между информация, мнение и коментар, честно излагане на фактологията с доказване на твърденията, за набавяне на най-малко два независими източника за дадена информация, с даване на право на мнение на засегнатите и др. Основната ни законодателна база е германското законодателство, което дава право на всеки засегнат да се обърне към нас и да изрази своята гледна точка."

Това каза Кристиан Грамш, директор Мултимедия-Региони на "Дойче веле", базирана в Германия, по повод освобождаването от задължения към българската редакция на сътрудниците, журналистите Еми Барух и Иван Бедров.

Заради нарушение на "журналистическите стандарти на "Дойче веле" двамата журналисти бяха освободени от медията като коментатори, стана ясно от официалната позиция на медията преди няколко дни.

Причината - работата на двамата журналисти бе подложена на проверка след писмо на Корпоративна търговска банка (КТБ) за едностранчиви публикации за председателя ѝ Цветан Василев. Според изданието журналистите са нарушили стриктното разделяне на мнение от информация или пък подкрепянето на твърдения с доказуем фактически материал.

В публикации на Иван Бедров и Еми Барух, прикривайки се зад "Дойче веле", тенденциозно се заявява позиция по дадена тема, без да е потърсена и другата страна, както и самата медия отбелязва в разпространената си позиция преди няколко дни. Дори в един от материалите се прави заключението и директно обвинение към служебния кабинет на Марин Райков и КТБ, като съответно в материала не е потърсената позицията нито на служебния премиер, нито на банката от страна на журналиста.

"Съжаляваме, че поводът за това недоразумение дойде от критики към позицията на "Дойче Веле" по един определен случай. Ние си позволихме да действаме като на първо време разговаряхме и освободихме от преки задължения хората, писали коментара, както и потърсихме отговорност от други наши служители, съпричастни към него. Разговорите, които проведохме с колегите от българската редакция гарантира качеството на журналистическите материали за в бъдеще", обеща още Грамш. 

От своя страна ръководителят на редакцията за Централна и Източна Европа Верица Спасовска пое отговорността и заяви, че всички информации и коментари по дадена тема трябва да отразяват различните гледни точки. Тя изясни, че сътрудничеството на българските журналисти е прекратено временно - до изясняване на сигнала за неаргументирани твърдения в техните статии.

Българската редакция на Дойче Веле и занапред ще продължи с коментарите на базата на стандартите ни, добави още Грамш.

Ръководителят на българската секция на "Дойче Веле" Александър Андреев пое грижата за професионално изясняване на всички спорни моменти в материалите на всички автори на медията. Стандартите на хартия са едни и същи, но в главите на хората обаче са различни и подлежат на интерпретация, призна Андреев.

"Причина да се ползваме с доверие по целия свят е, че спазваме определени журналистически правила - разлика между информация, мнение и коментар, честно излагане на фактология, доказване на твърденията, набавянето на най-малко два независими източника, балансирано представяне всички гледни точки и право на засегната страна да изрази своето мнение", повтори още веднъж Кристиан Грамш.

Той уточни, че Еми Барух и Иван Бедров са поканени за ново сътрудничество.

Водещи

Най-четени