ИТН върна третия мандат. Радев с ключов ход за Рая Назарян 05.08 | 12:59

На "Дондуков" 2 дойдоха председателят на парламентарната група (ПГ) Тошко Йорданов, заместник-председателят на ПГ Станислав Балабанов, депутатите Драгомир Петров и Александър Вълчев.

От iNews.bg

Представители на парламентарната група (ПГ) на "Има такъв народ" (ИТН) пристигнаха на "Дондуков 2", за да върнат на президента Румен Радев третия мандат за съставяне на правителство.

На "Дондуков" 2 дойдоха председателят на парламентарната група (ПГ) Тошко Йорданов, заместник-председателят на ПГ Станислав Балабанов, депутатите Драгомир Петров и Александър Вълчев.

Така 50-ото Народно събрание отива в историята и трябва да се готвим да изберем състава на 51-ото. Това ще е седми предсрочен вот за малко над три години.

Установихме, че нямаме особени различия с другите партии и бихме могли да вървим заедно по този път, но политическата мъдрост в една партия не достигна, коментира председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.

"Благодарим за доверието, че и връчихте мандата на нас. Излишно е да ви казвам какво се случи, защото беше публично. Ако има някакъв позитивизъм в това, което се случи е че ние разговаряхме с всички политически партии без една. Това не се случи нито с първия, нито с втория мандат", каза Йорданов.

От своя страна президентът благодари на ИТН за опита да реализират мандата и коментира, че отиването на поредни избори поражда съмнение дали парламентаризмът е ефективна форма на функциониране на държавата.

Спиралата избори продължава да се развихря и не само предизвиква раздразнение, но и отключва редица деструктивни процеси, блокаж на редица институции, отчуждение на гражданите. Решението на кризата е в ръцете на политическите партии и те трябва да възприемат, че основата на създаването на успешна коалиция се кое не след изборите, а преди тях, заяви Радев.

"Предстои да назнача служебно правителство. Списъкът с възможните премиер става още по-къс и разбира се частично се обнови с избора на Рая Назарян за шеф на НС. Само с нея не съм обсъждал възможностите за съставяне на правителство и ще я поканя още днес, за да разбера нейните виждания. Ще се чуя и с всички други, въпреки че сме говорили вече", каза Румен Радев.

Водещи

Най-четени