Ивайло Калфин: Президентът ще сбърка с вето на бюджета 31.07 | 12:25

„Плевнелиев се готви да пресече границата“, алармира евродепутатът

От Филипа Тодева

Президентско вето върху актуализацията на държавния бюджет ще задълбочи разделението в обществото, ще доведе до спиране на плащанията още през есента и ще върне на "Атака" ключа към работата на Народното събрание.

За това предупреждава в блога си "Плитко, г-н Президент" евродепутатът Ивайло Калфин.

"За първи път г-н Плевнелиев се готви да пресече границата и така ще се превърне в страна по разпределението на националните финанси", пише Калфин, напомняйки, че въпреки различните обстоятелства, нито един президент не си е позволявал да наложи вето върху актуализация на бюджета.

Калфин добавя, че въпросите за разходите, макар и обсъждани от президента, са ангажимент на правителството и парламентарните партии.

Според него с евентуално вето върху бюджета президентът ще възстанови ролята на "Атака" в работата на Народното събрание, тъй като на гласовете й ще се разчита за неговото приемане.

"Плитко, г-н Президент! От Вас се очаква да намерите начин да спрете дълбокото разединение на българския народ, да предложите и да наложите решението. Сега е моментът, в който можете да докажете, че държавният глава в България има политически и морален ресурс", пише в блога си Ивайло Калфин.

Той предлага на президента да зададе публично въпросите си на правителството и да посредничи за среща между протестиращите и правителството. Калфин съветва депутатите да не прегласуват ветото на президента върху бюджета, за да понесе той отговорността си за спирането на плащанията през есента.

"А междувременно се надявам българското общество да разбере, че подобни атомни конфликти, запалени от самия президент, вредят неимоверно на цялата държава", пише още той.

Водещи

Най-четени