Иван Гешев: Следствието може да допринесе много в борбата с престъпността 13.03 | 13:01

През следващите два дни следователите избират свой представител в Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. Кандидатът е един - Стефан Петров, и ако бъде избран, ще довърши мандата на починалия след боледуване от коронавирус Евгени Диков

От iNews.bg

Напоследък главният прокурор Иван Гешев леко се активизира медийно, след като дълги месеци се бе покрил. Вероятно заради огромното народно недоволство срещу него, изразено и по време на протестите из страната.

Успешна работа на Общото събрание на следователите, което ще избере техен представител във ВСС. Сигурен съм, че той ще защити интересите и достойнството на следствието, като неделима част от съдебната власт. Toва написа в социалната мрежа Twitter Гешев днес. 

През следващите два дни следователите избират свой представител в Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. Кандидатът е един - Стефан Петров, и ако бъде избран, ще довърши мандата на починалия след боледуване от коронавирус Евгени Диков.

"Приоритет е издигането на престижа и достойнството на професията следовател или по-скоро възстановяването му. Самият факт, че аз съм бил част от следствието – повече от 11, а моят заместник, г-жа Цветанова - над 20 години има стаж в следствието, е знак, че този процес е започнал. Следствието може да допринесе много в борбата с престъпността и това, което очакват българските граждани. Надавам се, че с усилията на Прокурорската колегия, вашите усилия, вашите усилия, дай Боже и с усилията на Народното събрание, което да разшири правомощията на следователите, след няколко години следствените органи да изглеждат по различен начин", се посочва в обръщението на главния прокурор.

Гешев допълни, че когато е бил по-млад и част от следствието нещата са били в по-добро състояние.

Водещи

Най-четени