Иван Гешев размаха пръст на футболните хулигани от Пловдив, 15 са в ареста след масов бой 17.06 | 13:01

„Целта на прокуратурата е да има съществено намаление на битовата престъпност. Сигурни сме, че сме на правилния път и до края на годината това ще бъде постигнато“, категоричен бе обвинител №1

От iNews.bg

Недопустимо е във втория по-големина град в България да има масов бой. Това заяви главният прокурор Иван Гешев в Пловдив във връзка с мелето пред Панаира преди седмици. Той пристигна по-рано днес в града под тепетата заедно с гл. комисар на МВР Ивайло Иванов относно трите фрапиращи случая, които привлякоха общественото внимание в Пловдив.

"Целта на прокуратурата е да има съществено намаление на битовата престъпност. Сигурни сме, че сме на правилния път и до края на годината това ще бъде постигнато", категоричен бе обвинител №1.

"Недопустимо е в центъра на втория по-големина град в България да има масирани инциденти, като хората са въоръжение със сечива и прочие. Недопустимо е заради забележка да бъдат бити хора, случая е преди дни и става въпрос са служител в системата от 24 години.  Недопустимо е хора, които твърдят, че са фенове на спорта да си устройват масови сбивания край Пловдив. Това да се снима и да е повод за гордост. Това са неща, които прокуратурата смятаме за недопустими и това е основната причина да сме днес тук в Пловдив", каза Иван Гешев.

Той бе категоричен, че ако държавата не може да се справи с битовата престъпност, това означава че трябва да се закрие.

"Недопустимо е по този начин безогледно да се нарушава обществения ред и да се мисли, че няма да има последици. Аз съм тук да ви кажа, че независимо дали става въпрос за цигани, роми, с турска или арменска принадлежност - всички са български граждани. И всички освен права имат и задължения… задължения да си плащат тока, данъците и т.н. Ние ще направим всичко възможно да приложим правилно и еднакво закона", заяви Гешев.

Освен тези три фрапантни случая се провежда специализирана полицейска операция в доста населени места. 30 души са задържани. Това съобщи гл. комисар на МВР Ивайло Иванов.

Акцията се е провела на територията на Асеновград, Хисаря и три пловдивски махали. Причините за задържането  са наркотици, акцизни стоки и кражби. Акцията продължава, така че е възможно да има и още задържани.

"15 души са задържани от футболните агитки на отборите "Ботев" и "Локомотив", като вече има и една осъдителна присъда. Уважавам всички фенове на отборите, но проблемите кой е по-силен трябва да се решават на терена, а не с бой. Участвал съм в охраната на много пловдивски дербита и мога да кажа, че тук стават едни от най-добрите, но нека не се правят такива съревнования", каза Иванов.

Водещи

Най-четени