Иван Данов: Нужно е създаване на система от закони в целия строителен бранш 04.03 | 17:55

Имало опасност да изгоним инвеститорите от България

От Мая Александрова

"Негативната тенденция да се атакуват издадени разрешителни за строеж и Общите устройствени планове е крайно опасна, защото така ще изгоним инвеститорите от България. Нужни са ни стабилни държавните актове и създаване на система от закони в целия строителен бранш – проектиране, строителство, реализация и контрол, които да направят инвестиционния процес предвидим."

Това заяви на среща в МИП с браншовите организации министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов.

Той поиска становището на съсловните организации по готвените промени в Закона за устройството на територията (ЗУТ). Данов подчерта, че все още има време всички аргументирани предложения да бъдат вкарани за обсъждане в Народното събрание, което трябва да приеме промените в ЗУТ.

Министърът призна, че има забавяне в работата по промените в Закона за обществените поръчки (ЗОП).

"По-бавно от очакваното се движи изпълнението на поръчките на Агенцията по геодезия, картография и кадастър за изготвяне на кадастралната карта и кадастралните регистри. Но по друг основен приоритет на министерството – изготвянето на Общ устройствен план на всяко населено място – има осигурени средства", посочи министърът.

От браншовите организации поискаха министерството да намери вариант да бъдат давани държавни гаранции на строителните фирми, работещи в чужбина.

Данов заяви, че такава опция е възможна, само ако договорът се сключи от държавна строителна фирма, която да вземе за подизпълнител частна компания.

До седмица съсловните организации ще внесат в МИП своите предложения за промени в ЗУТ и заедно с експерти от министерството ще започнат работа по промени в Закона за устройство на територията.

Водещи

Най-четени