Иван Искров подава оставка на 19 юни 04.06 | 16:27

Гуверньорът на БНБ чакал само да се внесе поне една кандидатура за управител на централната банка

От iNews.bg

Иван Искров подава оставка на 19 юни. Това е съобщил лично той на Менда Стоянова в неофициален разговор, стана ясно на заседанието на бюджетна комисия.

"Искров заяви, че в момента, в който внесем и една кандидатура за управител на БНБ, той ще си подаде оставката. С него определихме датата 19 юни, ако тогава не си подаде оставката, лично ще отида и ще го набия в БНБ", каза Стоянова, цитирана от БГНЕС.


Тя съобщи, че ако Искров не подаде оставка, новият управител на БНБ няма да бъде избран на 1 юли.

Към момента единственият официално номиниран за поста е Димитър Радев, който е експерт от Международния валутен фонд (МВФ). Миналата седмица той се срещна с представители на партия БСП, както и с такива от ДПС. Преди това Радев се вижда с депутати от ГЕРБ, Патриотичния фронт и Реформаторския блок.

Междувременно народни представители от партиите БСП, Патриотичния фронт, "Атака" и БДЦ внесоха в деловодството на парламента проектоправила за избор на управител на Централния трезор. Според тях всеки кандидат трябва да подаде документите си в срок от 14 дни, както и концепция. Номинираните ще трябва да защитят своята концепция пред депутатите от парламентарната комисия по бюджет и финанси, както и да представят своя екип.  

Водещи

Най-четени