Иван Костов не иска отново да е лидер на ДСБ 13.05 | 13:31

Той не очаква бързо излизане от кризата

От Елена Кирилова

Председателят на ДСБ Иван Костов няма да се кандидатира за лидер на партията, предаде агенция Фокус.

По-рано днес стана ясно, че ръководството на ДСБ планира да подаде оставка.

По думите на Костов резултатите от изборите не показват скорошно излизане от кризата.

"Тези, които се правиха на способни да я изведат, за нас очевидно нямат този потенциал. Не е наша работа да коментираме това в днешния ден. За каквато и да било коалиция с БСП и дума не може да става”, посочи той.

Костов не пожела да коментира дали ще се сформира програмно правителство, но е категоричен, че цялата отговорност в момента е стоварена върху четири партии.

Според него народът им е дал доверие и те са длъжни да го изведат от кризата.

Председателят на ДСБ заяви, че няма да коментира грешките на партията, но има желание четирите парламентарно представени партии да изведат страната от кризата.

Костов е на мнение, че хората се намират в "ужасяваща ситуация”.

Във връзка с оставката си заместник-председателят на ДСБ Радан Кънев обясни, че тя е била задължителен ход, ако се вземат предвид резултатите във Варненския район.

По думите на Кънев хората у нас, които имат демократични убеждения, не са представени в парламента и ситуацията е "нечувана”. Той твърди, че не е имал съмнения, че цялото ръководство на ДСБ ще подаде оставка.

На 23 юни Радан Кънев може отново да бъде избран и да влезе в ръководството на партията, а по думите му никой от ДСБ няма да остави своите избиратели.

"Очевидно трябва да променим политиката си много сериозно. Няма да допуснем братоубийствена война, която да разцепи партията. Много е трудно да се определи на какво се дължи ниският резултат на партията. Трябва да се направи анализ", каза още Кънев.

Според него най-големият проблем на партията е бил, че не е успяла да накара хората да гласуват. Кънев смята, че в кампанията не е имало демокрация, а война между мафиотски кланове. ДСБ няма място в такава война и няма да участва и в бъдеще в подобна.

Костов ще остане в политиката, категоричен е заместник-председателят на ДСБ.

Най-четени