Иванов с второ искане за дисциплинарно производство за съдия, свързан със синдика Велков 09.02 | 12:49

Министърът е внесъл предложение във ВСС за Ивайло Родопски

От iNews.bg

Правосъдният министър Христо Иванов  е внесъл искане за дисциплинарно производство  срещу  съдия, свързан със синдика Панайот Велков, чието име е свързано със скандала около френската фирма  "Белведере". 

Министърът е депозирал искане във ВСС за съдия Ивайло Родопски от Софийския градски съд. Причина за исканото наказание са извършените от магистрата  дисциплинарни нарушения от Закона за съдебната власт. 

На ВСС се предлага, след съответна проверка и оценка на изложените факти и констатации, да наложи дисциплинарно наказание, което да съответства на тежестта на нарушенията.

Предложението на Иванов  е изготвено въз основа на проверката на дейността на Велков.

Велков беше изключен със заповед на правосъдния министър от списъка с лица, които може да се назначават като синдици по дела за несъстоятелност на фирми. 

Това стана след проверка на работата му, която започна декември миналата година, след скандала "Белведере", за който сигнализира  френският посланик. В рамките на проверката  бяха проверени всички сигнали, като това доведе до инспекция на  пет търговски дела в СГС. 

Името на Родопски се свързва с делата по несъстоятелност на TV7. 

На 5 февруари Иванов внесе във ВСС предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу съдия Румяна Ченалова от СГС, обосновано с данни за нарушения, констатирани в хода на същата проверка на дейността на синдика Панайот Велков.

Водещи

Най-четени