Иво Христов: Изгонените през вратата ГМО продукти ще влязат през прозореца с ТПТИ 05.05 | 11:00

Някой ни е лъгал относно прозрачността, смята журналисът

От iNews.bg

"Някой ни е лъгал относно прозрачността", заяви в предаването "Лице в лице" по БиТиВи журналистът Иво Христов по повод разкритията на "Грийнпийс" за договаряното Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство между САЩ и Европа.

"Минаха близо 3 г. от началото на преговорите и лобистите на споразумението ни уверяваха, че те са напълно прозрачни. А сега имаме теч. Ако бяха прозрачни, нямаше какво да изтече. Потвърди се критиката на опонентите, че преговорите се провеждат "на тъмно". Потвърдиха се и най-сериозните опасения - че ГМО продуктите, които бяха изгонени през вратата, может да влязат през прозореца. Това е основният интерес на американския агросектор. Опасенията на гражданското общество се потвърдиха, а лобистите бяха изобличени като манипулатори", категоричен бе Христов.

Той посочи, че със заложения в споразумението механизъм за разрешаване на спорове инвеститор - държава от специални трибунали, държавата е губеща отначало, тъй като разноските по делото ще се поемат от нея, а не от корпорациите, дори ако тя спечели дадено дело. "Тези трибунали на практика са над законодателството и са изключително оръжие в ръцете на корпорациите. Например тютюневи компании могат да осъдят държавата за това, че ограничава тютюнопушенето", обясни Христов.

По думите му ТПТИ е проект на "губещи политици" като американския президент Барак Обама, германския канцлер Ангела Меркел и президента на Франция Франсоа Оланд. "Тези политици имат нужда от някакъв допинг за икономиката. Никой от тях не би се поколебал да жертва правата на гражданите, когато става въпрос за милиарди. Рано е да ликуваме, че преговорите за споразумението ще бъдат замразени", подчерта журналистът.

По думите му българските политици нямат ясна позиция по споразумението, а българският бизнес нехае относно ТПТИ. Христов е категоричен, че печеливши от споразумението ще бъдат големите икономики в света.

Иво Христов –е журналист и преводач. Авнол в списание a-specto. Водещ на "Малки истории" в ефира на БНТ. Създател на сдружение"Солидарна България". Автор на блога leroisalomon.blog.bg

Най-четени