Игуменът на Бачковския манастир: Няма прокоба 22.04 | 18:53

Според архимандрит Симон няма нищо трагично в счупването на кръста на Чудотворната икона

От Кремена Бедерева

"Няма нищо трагично. Нелепа случайност е, а не лошо знамение или прокоба, както говорят някои".

Това коментира пред в. "24 часа" изпълняващият длъжността игумен на Бачковския манастир архимандрит Симон за счупения на две кръст на Чудотворната икона.

Той е категоричен, че не бива да се търси някаква символика в този инцидент.

 

"Самата икона не е повредена. Когато я изнасяме от манастира, винаги я поставяме в специална носилка с кутия, на чийто връх е въпросният дървен кръст", допълни Симон. Лично видял как светинята в един момент се килнала на една страна и дървеното разпятие се ударило в клон.

"Това се случи, защото всяка година се появяват нови желаещи, които искат да я носят за здраве. Вярно, има и такива, които открай време участват в церемонията. Но можеш ли да забраниш на хората, които напират да се докоснат до нея и да участват в пренасянето й, след като са се обрекли", пита и.д. игуменът.

Дърворезбарят Христо Добрев взел счупения кръст и обещал до два дни да го възстанови така, че изобщо да не личат пораженията.

След Гергьовден в Бачковския манастир се очаква комисия от института за паметници на културата и от Светия синод. Те ще огледат състоянието на стенописите в църквата "Св. Богородица". От дима на свещите божествените изображения са почернели и не се виждат.

"Ако всичко е наред, наесен ще започне освежаването им с пари от европейски програми", допълни Симон. В близките дни пък щели да дойдат и реставратори от Атон, за да поставят златното ореолче на главата на Исус на самата чудотворна икона. Орнаментът се пазел в обителта.

Водещи

Най-четени