Идва Никулден. А купихте ли вече риба? 02.12 | 08:02

Как да разпознаем прясната риба в търговската верига и на какво да обръщаме внимание, когато пазаруваме риба

От Кремена Бедерева

Качествената риба не трябва да има белези от наранявания, които могат да ни наведат на съмнения за евентуално не добро качество. Това съветва д-р Силвия Танева, главен инспектор в Областна дирекция по безопасност на храните-София-град, по време на проверка на магазин за риба и рибни продукти, предаде агенция "Фокус".

Според нея, за да се разпознае качествената риба, хората трябва да обръщат внимание на очите на рибата, които трябва да бъдат ясни и бистри и също така не бива да има следи от наранявания и люспите не бива да падат лесно, когато човек ги докосне.

Друго важно нещо е и това, че люспите трябва да бъдат лъскави и блестящи.

Когато потребителят погледне под хрилете на рибата, от долната им страна, трябва да бъде червено. Тя поясни, че потребителите трябва да обръщат внимание и на количеството лед, в което се съхранява рибата и, че важните неща, които хората трябва да знаят за продукта, който купуват е от къде е дошъл, мястото за съхранение и това дали е в срок на трайност, защото рибите са изключително чувствителни.

"Потребителите трябва да обръщат внимание на тези неща, за да сигурни в качеството на продуктите за предстоящия празник - Никулден", посъветва д-р Танева.

Трайността на една охладена риба, която се съхранява в температури между 1 до 5 е не повече от две денонощия. Друго изискване е задължително продаваната риба да бъде положена в лед, равняващ се на 100% спрямо тежестта на рибата", поясни още д-р Танева.

"Ледът трябва да се разпределя на пластове. Отдолу трябва да бъде около 35%, по средата, може би, около 25% и отгоре 40%", каза тя. Според нея глобите, ако бъдат открити нарушение в обектите по закона за храните са санкциите между 500 лева до 10 000 лева в зависимост от нарушението. "Това са кампаниите проверки, а ние, от Дирекцията по безопасност на храните, извършваме проверки и по сигнали. Вчера започна кампанията за проверка по магазините за риба и рибни продукти", поясни тя.

През последни години нарушенията, които сме наблюдавали са неспазване на температурен режим и нередовни търговски документи.

1445523Експертите съветват:

  - Да не се купува риба от нерегламентирани места и търговци, а само от регистрирани обекти за търговия с храни (специализирани щандове в търговските обекти, специализирани магазини за търговия с риба и т.н)

 - Какво да проверяваме при закупуване на риба – външен оглед:

  • рибата трябва да бъде с чиста повърхност, без наранявания и със запазена цялост
  • люспите - трябва да са гладки и блестящислузта - бистра, без неприятна миризма
  • очите – изпъкнали с блестяща корнея
  • хриле – без неспецифична миризма и с яркочервен цвят

1445522

 

Водещи

Най-четени