Идва ли краят на недоволството на животновъдите? 12.11 | 15:00

Фермери и управляващи подписаха споразумение за националните доплащания

От Мая Александрова

Представители на животновъдите, министърът на земеделието и храните Димитър Греков и министърът на финансите Петър Чобанов подписаха споразумение за уреждане на националните доплащания за глава добитък за тази година.

До края на 2013 г. ще бъдат изплатени 70% от субсидите за глава добитък. Останалите пари ще бъдат дадени до 15 януари следващата година, съобщи в кулоарите на Народното събрание Димитър Зоров от Националната асоциация на млекопреработвателите.

Националните доплащания за 2014 г. ще бъдат издължени на 100% в рамките на същата календарна година, предвижда още договореното между управляващите и животновъдите, съобщи БТА.

Миналата седмица животновъдите излязоха на протест, блокирайки ГКПП Капитан Андреево. Стигна се дори и до сблъсъци с полицията.

Те настояваха да им бъдат изплатени 70% от субсидиите, да получат отговор на въпроса какво е мястото им в бюджета за следващата година и на какви средства може да разчита земеделския сектор през следващия програмен период 2014–2020 година.

Протестът им приключи, след като проведоха телефонен разговор с министър Греков и той ги покани да участват в Националния консултативен съвет по животновъдство.

Водещи

Най-четени