Идва новина за личните документи у нас, която ще бъде посрещната противоречиво 27.05 | 15:59

Най-ярката новост със сигурност ще е при издаването на лична карта по експресна поръчка.

От iNews.bg

Идва новина за личните документи у нас, която ще бъде посрещната противоречиво.

Издаването на българските лични документи е на прага на фундаментална промяна. След години забавяне МВР най-сетне има готовност да въведе новите процедури, които се обещават още от 2017 г.

Това обаче коренно ще промени целия процес, а от досегашните практики ще бъде запазена само една част, предаде Телеграф.

Най-ярката новост със сигурност ще е при издаването на лична карта по експресна поръчка.

Тази опция съществува и в момента и е с най-висока цена заради бързината – документът се получава в рамките на 8 часа.

В бъдеще експресната услуга ще бъде запазена, но за гражданите ще е далеч по-трудно да си вземат готовия документ. Причината – МВР ще централизира процеса по създаване на пластиките само в София.

Това означава, че независимо от коя точка на страната е подадено заявлението, личната карта ще може да се получи само в столицата. При обикновената услуга (30 дни за издаване) няма да има промени, но готовите документи ще трябва да се транспотират от София из цялата страна.

Иначе казано, експресно ще е само изготвянето на документа. Получаването му обаче ще зависи от бързината, с която заявителят ще може да се добере до София. Т.е. всеки, който иска нова карта в максимално кратки срокове, ще трябва да подаде документи, например, във Варна и след това спешно да пътува.

Другият вариант е да направи пълномощно на доверен човек, който да вземе картата и да му я изпрати. Но до пристигането на новия документ до заявителя вероятно ще измине още едно денонощие. Така след промяната експресната услуга хем ще я има, хем – не съвсем.

Водещи

Най-четени