Идват еврокомисари, а у нас – взрив пред редакцията на „Галерия“ 10.02 | 09:14

Счупени стъкла и засегнати автомобили, за щастие няма пострадали хора

От Нели Минчева

Четирима еврокомисари ще посетят страната ни днес и утре.

Това, което ги посреща в София, обаче е поредната проява на престъпността у нас – тази сутрин около 5,40 часа избухна взривно устройство пред сградата, в която се намира редакцията на вестник "Галерия" на бул. "Цариградско шосе" 17.

По данни на МВР са счупени стъклата на засегната сграда, както и на няколко околни сгради.

Засегнати са и два автомобила, паркирани в близост, за щастие няма пострадали хора.

По време на експлозията в сградата е присъствал един охранител, който не е пострадал, тъй като е успял да реагира. На място са изпратени екипи на ГД БОП и СДВР, съобщава БТА.

Вестник "Галерия” доби известност след публикуването на разговори на водещи български политици, включително на премиера Бойко Борисов, получени с помощта на специални разузнавателни средства (СРС).

Комисарите, които посрещаме с тазсутрешната новина, са комисарят за вътрешни работи Сесилия Малмстрьом, комисарят по здравеопазването Джон Дали, комисарят по финансово планиране и бюджет Януш Левандовски и комисарят по промишлеността и предприемачеството Антонио Таяни, който е и заместник-председател на ЕК.

Програмата на Сесилия Малмстрьом включва срещи с членове на Комисията за вътрешна сигурност и обществен ред.

Иначе са предвидени и срещи с представители на Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси и парламентарна етика и Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските в Народно събрание.

Еврокомисарят ще проведе срещи с представители на неправителствени организации и бизнеса и ще посети граничния контролно-пропускателен пункт Капитан Андреево на българо-турската граница.

Джон Дали пък се предвижда да даде официалния старт на Българската агенция по безопасност на храните, а Януш Левандовски след срещи с финансовия министър ще се види и с членове на Комисията за бюджет и финанси и с Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове в Народното събрание.

Заместник-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по промишлеността и предприемачеството Антонио Таяни пристига в България на 11 февруари за участие в конференция на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма на тема "Електромобилите – предизвикателствата пред новата мобилност”.

Водещи

Най-четени