Иде ли разкол в коалицията? ГЕРБ скочиха на Валери Симеонов 08.10 | 15:01

Не може да се реагира така срещу медии, казват и от ВМРО

От iNews.bg

Управляващата коалиция се намира в труден момент. Това стана ясно днес, след като от ГЕРБ застанаха срещу вицепремиера Валери Симеонов във връзка със скандала му с медиите и ултимативното му обръщение от вчера следобед. Той даде срок от 24 часа на четири медии – бТВ, Нова телевизия, БНТ и БНР, да му се извинят. В тази връзка по-рано днес и заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки разкритикува начинът, по който Симеонов е реагирал. "Така е преценил, така е направил, аз бих избрал други изразни средства. Симеонов е водач на партия, която е част от нашата коалиция, така че ситуацията за нас е деликатна и се въздържам от коментар. Но бих избрал други изразни средства и не е много умно да се обявява война на цялата журналистическа група в държавата", каза Джамбазки пред бТВ.

"Не може да се допуска ситуация, в която представители на властта воюват с медиите, напротив, те трябва да защитават правата и свободите на журналистите – това е обществена ценност", заяви по-късно на брифинг на ГЕРБ вицепремиерът Томислав Дончев по повод скандала с репликите на съпартиеца си Антон Тодоров и Валери Симеонов (НФСБ) към водещия Виктор Николаев. Дончев уточни, че не може да се извинява от името на Валери Симеонов. Той предложи Симеонов и Тодоров отново да бъдат поканени в ефир, за да уточнят какво са искали да кажат и да се извинят, ако има нужда.

Заместнк-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че партията застава зад свободата на словото. Той припомни, че политиците, които са засегнати от лъжи в медиите, могат да заведат дело.

От ГЕРБ коментираха и нападките на БСП и ултиматума, който даде вчера левицата на управляващите да осветлят шуробаджанашки и партийни назначения. "Не искаме да бъдем политическата централа на жълтите новини, а централата на реалните политики, които достигат до хората", заяви Цветанов. Той бе категоричен, че управляващата партия няма да участва в тази компроматна война.

Томислав Дончев пък напомни, че има институции, в които да се подават сигнали при съмнения за нарушения. "Не ми е минавало през ума да оспорвам правото на опозицията да показва нередности на управлението. Няма нищо лошо в това да се лансират високи персонални стандарти. Неудобното е, че когато лансираш такива стандарти, самият ти трябва да отговаряш на тях", коментира Дончев.

Водещи

Най-четени