Избираме Русенски митрополит 23.03 | 10:20

Светия синод ще оповести избора между двама кандидати

От Теодора Кокаланова

Днес е изборът на Русенски митрополит. Светият синод ще утвърди един от двамата кандидати, определени на Епархийския събор миналата неделя. Тогава главният секретар на Синода Стобийският епископ Наум събра 22 гласа, втори остана Тивериополският епископ Тихон с 15 гласа.   

По време на избора патриархът ще се обърне с няколко думи към митрополитите и изборът ще започне. Първо Негово светейшество, а след него и останалите митрополити, по старшинство, ще влизат един след друг в олтара на параклиса и върху разтворено Свето Евангелие, върху Светия престол, собственоръчно ще изписват името на своя избраник - един от двамата епископи, информира news7. 

По същото време двамата епископи молитвено ще участват в Светата литургия в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Веднага след това патриарх Неофит ще преброи подадените гласове и ще оповести резултата от избора, а двамата епископи ще бъдат призовани от патриаршеската катедрала. В приемния салон на Синодалната палата патриархът с кратко слово ще приветства избрания митрополит за новото му служение, а той ще отговори на Негово светейшество също с кратко слово.

До новия избор се стигна, след като на 24 февруари 2013 г. Русенският митрополит Неофит беше избран за председател на Светия синод, Патриарх Български и Митрополит Софийски. До февруари 2014 г. той е и временно управляващ Русенската епархия, предаде Нова телевизия.

Водещи

Най-четени