Избират нов шеф на Върховния касационен съд 25.09 | 08:22

Мандатът на Лазар Груев изтича, а кандидати за поста са двете му заместнички

От Кремена Бедерева

Висшият съдебен съвет (ВСС) ще избира нов председател на Върховния касационен съд (ВКС), съобщава БНР.

Мандатът на Лазар Груев изтича през ноември, а кандидати за поста са двете му заместнички Павлина Панова и Таня Райковска. 

 

До днешния избор се стигна след поредица от публични изслушвания на двете кандидатки. След тях, според оценката на две от комисиите, пред които Панова и Райковска отговаряха на въпроси, те са се представили еднакво убедително и в еднаква степен притежават необходимите професионални и етични качества, за да заемат поста.

Без посочване на по-добрата приключи и представянето им пред съдиите от Върховния касационен съд. Така днес решаващо ще е гласуването, което ще е с електронната система на  Висшия съдебен съвет.

Към заветните 17 гласа Панова и Райковска тръгват със сигурните по 5. Толкова съдебни кадровици внесоха в Съвета номинациите им. Макар кандидатурата на Павлина Панова да беше огласена първа, тази на Таня Райковска беше внесена първа, което ѝ дава преимуществото да бъде подложена на гласуване първа.

В случая тази финална част от процедурата е ключова и доста критикувана. Според правни и неправителствени организации и членове на ВСС, електронното или машинното гласуване не гарантират тайната на вота и поставят в неравнопоставено положение на кандидатките, давайки служебно преимущество на първия.

Този избор, освен важен за редовите български съдии, вече беше определен като знаков тест за ВСС от страна на ключови европейски представители.

Водещи

Най-четени