Избирателите на новия патриарх пристигат в София 22.02 | 07:05

На 24 февруари ще бъде гласуването за нов духовен водач на българите

От Ивелина Георгиева

Светият синод посреща днес делегациите на Поместните православни църкви, които ще участват в Патриаршеския избирателен събор на 24 февруари.

Те ще бъдат посрещнати на летище София и настанени в столицата. След това за всички желаещи чуждестранни гости предстоят поклоннически пътувания из града и околностите.

Програмата на делегатите включва регистрация за Патриаршеския събор на 23 февруари в Канцеларията на Светия Синод от Комисията по пълномощията, където председателят на Централната комисия по подготовката и провеждането на събота ще открие работата с кратко приветствие.

Страстите около избора на новия патриарх се разгорещиха в последните дни преди събора, след като в сряда (20 февруари) сдружението "Приятели на християнския свят" оспори избора на тримата кандидати пред Върховния административен съд.

От организацията настояха архиереите да гласуват повторно, като насрочат нова дата за избор на кандидати за патриаршеския пост.

Независимо от съмненията, че жалбата в съда ще блокира избора на патриарх, от Светия синод бяха категорични, че гласуването ще се проведе в неделя (24 февруари), за когато е насрочено. От там бяха категорични, че жалбата не може да повлияе на Патриаршеския избирателен събор.

Водещи

Най-четени