Избирателната активност на евроизборите ще е под 55%, смята Димитър Ганев от "Тренд" 25.01 | 09:19

Три партии със сигурност ще изпратят депутати в Европейския парламент – ГЕРБ, БСП и ДПС, сочат данните от проучване на социологическата агенция

От iNews

55% от анкетираните в последното изследване на "Тренд” твърдят, че ще гласуват на предстоящите избори за Европейски парламент през май. Проучването е направено  в периода 10-17 януари по поръчка на "24 часа”.

Винаги има разминаване между декларираната активност и реалната, коментира в предаването "Тази сутрин” Димитър Ганев от "Тренд”. 55% активност са малко над 3 млн. души, а на последните европейски избори през 2014 г. действителните гласове бяха 2,2 млн., аз очаквам на този вот да са по-малко, уточни Ганев.

Изследването на "Тренд” показва и малка разлика между ГЕРБ и БСП на европейските избори – 1,2%. По думите на Димитър Ганев те буквално са на фотофиниш.

Според него по-интересен е фактът, че се очертава ДПС да има двойно по-висок резултат от Обединени патриоти, за разлика от последните парламентарни избори, когато са били с почти равен резултат.

Ганев обясни също, че от представянето на патриотите зависи и коя партия колко евродепутати ще има. Обединените патриоти имат шанс за евродепутат, ако се явят заедно.

Три партии със сигурност ще изпратят депутати в Европейския парламент – ГЕРБ, БСП и ДПС, сочат данните от проучването.

Решаващ ще е и гласа на колебаещите се – 31% от анкетираните посочват, че все още не са решили за коя партия или коалиция ще гласуват.

Водещи

Най-четени