Избори и референдум задължително в един ден, ако са в рамките на 1 година 28.04 | 19:19

Това записаха депутатите в окончателния вариант на Изборния кодекс

От iNews.bg

Депутатите решиха за задължителното провеждане на референдум и избори в един ден, ако са в една и съща година.

С тази последна промяна парламентът прие всички промени в Изборния кодекс, по които ще се гласува занапред.

"Ние приехме решение, с което подкрепихме електронното дистанционно гласуване и трябваше то да намери място в редакции в ИК. Това беше причината, поради която ние сложихме за разглеждане промените в ИК. В момента в различна фаза на процедура са две подписки на граждани за провеждане на нови предстоящи референдуми”, каза шефката на парламента Цецка Цачева.

Тя заяви, че управляващите са били упреквани без никакво основание, че бързат да приемат тези промени, само за да може да се преодолее действащото правило в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление с оглед на бъдещи референдуми.

Според Цачева не е логично в хода на висящите производства по референдуми да се променя специалният закон, който урежда едновременност на провеждането на референдума заедно със съответните национални избори.

"Заявявам, че аз няма да подкрепя това предложение на комисията, за да не будим съмнение в никого, че никаква служебна победа не се търси, така както ние сме обвинявани от колегите, които вече не присъстват в пленарната зала, но и от гражданите, че едва ли не видите ли с промените в ИК се търси някаква служебна победа", заяви Цачева, визирайки старото предложение за забрана на провеждане на референдум и избори в един ден.

Освен това депутатите решиха да може да се гласува и брои машинно експериментално на президентските избори тази година в най-малко 500 секции.

Водещи

Най-четени