Изборите в страната (ОБНОВЯВА СЕ) 21.11 | 11:45

От iNews

Над 12 000 са секциите за гласуване в страната. В 9399 има машини. Единични сигнали за дефектирали устройства имаше в началото на изборния ден.

В Пловдив изборният ден започна нормално. Непроменен е броят на избирателните секции и те са 481 за шестте района на града. В една от тях, в Район Северен, ще се гласува с бюлетини, реши РИК снощи, защото машината там е дефектирала при инсталирането ѝ. Право на глас имат 301 978 пловдивчани. Малцина от тях бяха пред секциите си още в 7 часа. Гласуването с машина им отне по-малко от минута.
 
В Бургаска област са отворени 756 секции. Няма неработещи машини. 364 612 са гласоподавателите в областта.
 
В област Велико Търново на балотажа ще се гласува в 420 секции. 311 от тях са с гласуване с машинно устройство. В 39 отново ще има по две устройства. Право на глас имат близо 211 000 избиратели. В избирателния район бяха направени рекордните за страната 20% смени на изборните състави. От последните президентски избори преди пет години избирателите в област Велико Търново сега са намалели с 11 000.  Няма промяна в организацията на изборния процес между първия и втория тур. Covid секции има в Областната болница във Велико Търново и в Общинската в Горна Оряховица. За поставените под карантина избиратели са организирани четири подвижни секции – във Велико Търново, Горна Оряховица и Павликени. Между двата тура на изборите по предложение на политическите партии РИК замени още 147 членове на секционните комисии, което е нова смяна на близо 5% от изборните състави. На първия тур на президентския вот избирателната активност в областта беше 37,59%. 

В област Стара Загора изборният ден започна спокойно. Секциите в областта са 508. Няма регистрирани нарушения на обществения ред, съобщи Теодора Крумова, зам.-председател на РИК.  

В Община Стара Загора право на глас имат 140 032 души. Избирателните секции са 215. В града те са 149, а в селата – 54. Секциите в специализирани институции са 4, 8 са избирателните секции с подвижна избирателна кутия (ПИК).

Във Видинско има 258 секции. 16 са подвижните секции. За избиратели под карантина или изолация са определени две подвижни секции - в общините Брегово и Видин.

Избирателите за балотажа във Варна и областта са 402 500. Секционните комисии са 669. Има и мобилни секции за хора с увреждания, както и за карантинирани. 405 000 са хартиените бюлетини, а машините за гласуване – 782.
 
В област Сливен могат да гласуват 154 582 избиратели в 307 секции. На първия тур активността в областта беше 29.65%.
482 са избирателните секции в Хасковска област. Правото на глас имат 232 337 избиратели. Доставените машини са 347. Наши изселници в Турция, завърнали се да гласуват на първия тур на изборите, остават и за днешния балотаж. Повечето от тях казват, че ще участват във вота за президент. Турски журналисти изразиха съмнение, че сред изселниците от другата страна на границата ще има отново засилен интерес към изборите. 

В Община Стара Загора право на глас имат 140 032 души. Избирателните секции са 215. В града те са 149, а в селата – 54. Секциите в специализирани институции са 4, 8 са избирателните секции с подвижна избирателна кутия (ПИК).

В Кърджали голяма част от останалите след първия тур изселници използват престоя си, за да подменят личните документи. Казаха, че след като са тук, ще гласуват. Напрегнатата ситуация на граничния пункт "Капитан Андреево" наруши графика на редовните линии с Турция. Повечето бяха отменени. Два автобуса пристигнаха в Кърджали в ранния следобед в събота, а други два заминаха обратно. Според превозвачески фирми очаква се днес курсовете да бъдат възстановени. Турски журналисти споделят, че едва ли ще се повтори вотът на изселниците от миналата неделя. 

Нормално започна изборният ден в Костинброд. В 7-а СИК, една от 23 те на територията на Софийска област, отвориха точно в 7 ч. Машините там са две. Хората в комисията очакват по-лек изборен ден, отколкото преди седмица.
 
Отсъстващи членове на секционни комисии и една неработеща машина белязаха началото на изборния ден в област Благоевград.  В община Кресна не са се явили трима членове на секционни комисии, а в Струмяни – заместник председател на СИК. В една от секциите в град Добринище, община Банско, има проблем с едно от двете устройства за гласуване. От полицията в Благоевград  информираха, че  изборният ден е започнал без сериозни нарушения.  
 
Спокойно протича до момента изборният ден в област Плевен, където се гласува в 402 избирателни секции. Поради добрата тенденция с Covid болните РИК закри две секции в община Левски. В община Плевен има 4 подвижни секции – 2 за хора с увреждания и 2 за Covid болни. Дори и днес хората, поставени под карантина, могат да се обадят за гласуване, припомни Красимир Иванов, директор дирекция в Общината:
"Проверяваме ги служебно в националния Covid регистър. Обаждаме се на подвижна секционна комисия, която е в района, посещава адреса и гласуват".
 
482 са избирателните секции в Хасковска област. Правото на глас имат 232 337 избиратели. Доставените машини са 347. Наши изселници в Турция, завърнали се да гласуват на първия тур на изборите, остават и за днешния балотаж. Повечето от тях казват, че ще участват във вота за президент. Турски журналисти изразиха съмнение, че сред изселниците от другата страна на границата ще има отново засилен интерес към изборите. 

Изборните материали в София отново се приемат на същите места

Изборните материали в София ще се приемат в "Арена Армеец" – за 23-та и 25-а Районни избирателни комисии. Протоколите в 24-та РИК и тази неделя ще се приемат в "Асикс Арена". Изборните книжа от гласуването в Софийска област ще отиват в 26-а Районна комисия в Интер-Експо-център, информира БНР.

По-малко грешки в протоколите и объркване от страна на избирателите очаква на балотажа говорителят на 23-та РИК в София Полина Витанова:

"Изборът е само един, така че се надяваме, че сега няма да има объркване при гласуване с машината и всички избиратели ясно и категорично ще са направили своя избор".

Спокоен изборен ден очаква председателят на 26-а РИК Димитър Димитров, в която ще бъдат приемани изборните материали от Софийска област.

"Имаме сега двама души само, един протокол много по-опростен. Няма никакви преференции, няма никакви партии. Надявам се всичко да приключи нормално и много по-бързо, защото имахме действително много тежък ден, тежка нощ на 14-и".

При ниска избирателна активност преминава изборния ден в област Пазарджик. Няма сигнали за нарушения. Секция номер 10 в Пещера премина на гласуване с хартиени бюлетини, заради дефект в машината. В сравнение с 14 ноември, гласуването в родопската част на региона е видимо по-слабо. Въпреки това, на фона на останалата част на областта, към момента там, избирателите, които вече са упражнили правото си на вот, са повече.
 
В Силистра изборният ден е стартирал нормално, с единични случаи на замяна на членове, съобщи за "Хоризонт" председателят на РИК Марияна Чобанова. Няма сигнали за нарушаване на обществения ред, 114 090 души имат право на глас в областта. Нормалните секции са 221, 8 са подвижните за хора с увреждания, а 7 ковидните. Машинно се гласува в 175 от тях.

Около 200 000 са гласоподавателите в Софийска област

Около 200 000 са гласоподавателите в Софийска област. Изборният ден се провежда в 430 секции. По данни от 26 РИК - София област днес има повече подвижни избирателни секции заради високата заболеваемост от Covid, обясни председателят на комисията Димитър Димитров, цитиран от БНР.

"Тъй като пристигат непрекъснато, много хора са заболели последните дни, където има образувани такива секции, ще стигнат за всеки от желаещите, които са подали заявление".

23 са избирателните секции, където гласоподавателите са до 300 души. Там ще има по една машина за гласуване, а където са над 600 - машините в изборна секция са две. На вота преди седмица активността в София област беше една от високите за страната - 39.34%.

 

Водещи

Най-четени