Изборната администрация страда от дефицит на капацитет на всички нива 01.03 | 17:39

50,75% от нарушенията на избори 2011 са организационни

От iNews.bg

Задълбочава се дефицитът на административен капацитет на всички нива в изборната администрация. Това заяви програмният директор на Асоциация "Прозрачност без граници" Ваня Нушева.

50,75% от нарушенията на президентските и местните избори са организационни. На второ място е делът на незаконната реклама или агитация – 25,86%. Следва контролираният вот – 18,75%, и едва 4,63% е делът на най-коментираното изборно нарушение – купуването на гласове. На последните избори цената на един глас е достигала между 30 и 70 лв.

Според доклада информационната кампания на тези избори е била закъсняла и неефективна. Отчита се още, че някои от решенията за отказ за регистриране на кандидати са били спорни. Според Нушева изискването за събрани 7 хил. подписа за вписване на кандидат действат ограничително, освен това се събират огромни масиви от лични данни на хората, с които може да се злоупотреби.

Тя разкритикува и правилата за участие в медиите, които от една страна дават изява на определени кандидати, но от друга – въвеждат известна прозрачност в медийното отразяване на кампанията. Според експертите на "Прозрачност без граници" е важно да се обърне внимание на личната отговорност на ръководителите на секционните избирателни комисии. Те припомниха за проблемите с коректността на списъците, както и за изнасянето на бюлетини.

Като цяло през 2011 година се наблюдават същите форми на нарушения, както през 2009 година.

Допуснатите организационни неуредици, хаосът в работата на избирателните комисии, взаимните обвинения между политическите участници за купуване на гласове, както и проблемите, които породиха забранителните списъци, водят до сериозни критики относно прозрачността на изборния процес.

В наблюдението на изборната обстановка са се включили 615 наблюдатели. Въз основа на изводите се правят няколко важни препоръки, сред които – промяна в модела на функциониране на изборната администрация, създаване на регистър за застъпниците, публичност и прозрачност във вземаните от ЦИК решения и др.  

Водещи

Най-четени