Изборът на Росен Плевнелиев не противоречи на Конституцията 14.12 | 17:39

Конституционният съд отхвърли искането на 71 депутати от БСП, ДПС и "Атака"

От Андриян Георгиев

Конституционният съд (КС) реши, че изборът на Росен Плевнелиев и Маргарита Попова за президент и вицепрезидент не противоречи на Конституцията, съобщава пресслужбата на съда.

В мотивите на КС към решението се посочва, че тъй като към искането не са били приложени доказателства, съдът е изискал информация от ЦИК, от Главна дирекция "ГРАО" и от министъра на вътрешните работи. По делото са приложени становища от държавни органи и неправителствени организации.

Съдът признава, че е имало секции, в които са гласували повече от законово регламентираните 1000 души, че е имало проблеми в работата на централната и изборната администрация по места и че е имало грешки в избирателните списъци, но отхвърли възраженията, че бюлетините са били прозрачни и това е нарушило тайната на вота.

Има нарушения, но те не опорочават изборите. Това в крайна сметка е становището на конституционните съдии.

iNews припомня, че на 15 ноември 71 народни представители от БСП, ДПС и "Атака" внесоха искане до Конституционния съд да се произнесе по законността на изборите за президент и вицепрезидент. Сред мотивите, поместени на около 17-18 страници, бяха забранителните списъци, прозрачните бюлетини, участието на министъра на вътрешните работи в изборния процес и др.

Вносителите тогава посочиха, че това са все познати на обществото мотиви, които показвали противоречието на тези избори с Конституцията. Според тях нарушената тайна на гласуването, лишените хиляди български граждани от правото да гласуват са все сериозни мотиви за Конституционен съд.

Конституционният съд допусна за разглеждане искането по същество на 25 ноември.

КС конституира тогава като заинтересувани страни по делото Народното събрание, Министерския съвет, министъра на вътрешните работи, министъра на регионалното развитие и благоустройството, главния прокурор, Върховния административен съд, омбудсмана, Централната избирателна комисия, новоизбраните президент и вицепрезидент Росен Плевнелиев и Маргарита Попова, Института за модерна политика, Института за развитие на публичната среда и Българския хелзинкски комитет.

Водещи

Най-четени