Изборът на нов патриарх - какво е бъдещето на църквата? 29.11 | 15:51

Повече от половината читатели на iNews не гледат с добро око на случващото се в БПЦ

От Диана Цветкова

След три месеца ще е ясно името на новия български патриарх.

След като Светият синод насрочи за 24 февруари църковния събор, който ще избере следващия глава на Българската православна църква (БПЦ), започнаха и наддаванията кой ще е той. Започнаха и ударите под кръста в църковните среди.

Ловчанският митрополит Гавриил днес предупреди, че хора с много пари правят опити да повлияят при избора на следващ патриарх. Архиереят (един от малцината членове на Светия синод, за които няма данни да е доносничел на комунистическите тайни служби) се оплака в студиото на bTV, че се правят опити името му да бъде очернено – преди ден архимандрит Касиан от копиловския манастир заяви пред медията, че на три пъти е викан на разпити от Държавна сигурност заради доноси на Гавриил.

Нормално ли е случващото се по върховете на БПЦ? Започна ли вече замерянето с компромати и доколко то е практика?

Попитахме ви как виждате случващото се в Църквата след кончината на патриарх Максим и резултатите са красноречиви.

В анкетата на iNews се включиха над 3000 души. От тях 54,3% са на мнение, че от смъртта на патриарха до момента архиереите изобщо не се представят като божи хора. "На този етап нищо духовно не показват – кога почина дядо Максим, кога започнаха да се "ядат" един друг", е отговорът, който посочват повече от половината ни читатели.

Други 22,1% отчитат начина, по който се проведе избор за наместник-председател на Светия Синод и последвалите го скандали и са категорични – "ще опорочат и избора на патриарх".

Все пак 11,9 на сто от читателите на iNews смятат, че ситуацията сега е нормална. Може би фактът, че патриарх Максим управляваше църквата в продължение на рекордните 41 години е повлиял сега да няма натрупан опит за действие в подобна ситуация.

Едва 4,8 на сто обаче смятат, че ще бъде организиран честен вот за негов наследник и ще бъде избран най-достойният кандидат.

Повече от оптимистите са дори и незаинтересованите шегаджии. 6,6% са посочили следния отговор: "Изповядвам будизъм и изобщо не ме интересуват християнството и БПЦ".

Водещи

Най-четени