Изборът на формула за пенсия ще върне 13.67 млн. лв. на хората през 2019 г. 28.03 | 13:15

Законопроектът за промяна на социалния кодекс е вече внесен в Народното събрание

От iNews

13 673 600 лв. ще е допълнителният разход на НОИ само тази година за правото на хората да изберат формула за изчисляване на индивидуалния коефициент. Това става ясно от мотивите, с които 10 депутати от ГЕРБ (сред тях за пръв път и Лиляна Павлова) предлагат промяна в Кодекса за социално осигуряване. Промяната в голяма степен беше извоювана с поредица публикации на в. "Сега" за хората, за които НОИ и социалното министерство предпочитаха да не говорят - тези, които новата формула ощетява. Институциите узряха за прозрението, че промените в пенсионната система трябва да бъдат справедливи за всички, едва след нареждане на премиера Борисов, който е особено чувствителен на лоши новини в изборната година и обяви личната си воля да няма нито един ощетен.

В самите текстове на законопроекта няма изненада - до 1 януари 2023 г. човек ще има право едновременно с подаването на заявление за отпускане на пенсия да избере размерът на пенсията му да бъде определен с индивидуален коефициент, изчислен по стария ред - с избор на три години стаж преди 1997 г. и с включването на трите години 1997-1999 г. Хората, които вече са подали заявления за пенсиониране от началото на тази година или вече имат отпусната пенсия по новия ред, ще имат право еднократно да направят избор в шестмесечен срок от влизането в сила на този закон. В тези случаи пенсията се отпуска в новия размер от същата начална дата. Тези промени няма да попречат на всички бъдещи пенсионери, за които новата формула - само с осигурителния стаж от 2000 г. нататък, е по-изгодна, да се пенсионират по новия ред.

Допълнителният разход за НОИ от 13 673 600 лв. представлява ръст от 0.1% на бюджета на осигуряването за пенсии. Преведено, това означава, че 13 673 600 лв. повече ще влязат в джобовете на хората, които ще се пенсионират тази година, благодарение на правото на избор на формула.

Ето мотивите към законопроекта, внесен от Светлана Ангелова и компания: "Приемането на законопроекта ще осигури максимална защита на осигурителните права на лицата, поради което ползите от приемането му са по-големи от необходимите допълнителни разходи". И още: "Приемането на допълненията в Кодекса за социално осигуряване ще има положителен ефект за всички заинтересовани групи. Лицата ще имат право на избор, което ще гарантира в максимална степен справедливост и защита на техните осигурителни права - няма да има ощетени или с отнети осигурителни права лица".

3 месеца след като гласуваха, без да забележат тази промяна, депутатите на ГЕРБ вече намират, че е "важно да бъде отчетено обстоятелството, че все още при много хора, които се пенсионират в момента, преобладаващият осигурителен стаж и съответният осигурителен доход са придобити преди 2000 г. Част от тях в този период са получавали високи трудови възнаграждения, върху които реално са били осигурявани, а впоследствие, в края на трудовата си кариера, поради различни причини, включително и да могат да натрупат необходимия осигурителен стаж за пенсиониране, са приемали по-нископлатена работа. Така прилагането на новите разпоредби за изчисляването на пенсиите с начална дата след 31.12.2018 г. е по-неблагоприятно за тези лица, които независимо от реалния си осигурителен принос не могат да черпят съответните осигурителни права".

Въпреки че калкулаторът за изчисление на пенсиите по старата методика отново ще бъде върнат на сайта на НОИ, председателят на комисията Хасан Адемов (ДПС) ще настоява в наредбата за пенсиите да бъде записано, че администрацията трябва сама да изчислява пенсията по двете методики, за да предложи по-благоприятния вариант. Сега от проекта се подразбира, че изчислението е оставено в ръцете на човека, на когото предстои пенсиониране.

ОБХВАТ

Въпреки че този път законопроектът е придружен от оценка на въздействието, няма как да се знае колко души засяга неблагоприятно новата формула. "Симулацията казва, че за 31% от новите пенсионери ще има намаление на пенсията. Трябва обаче дебело да подчертаем, че намаляването на индивидуалния пенсионен коефициент може да бъде компенсирано с другите елементи от формулата, например средния осигурителен доход за страната за последните 12 месеца преди деня на пенсионирането. Това е динамична величина, която всяка година се вдига. Така че с колко лева и на колко души ще бъдат намалени пенсиите, никой не може да каже на този етап", обясни Хасан Адемов.

Водещи

Най-четени