Избяга майката на обвинения за двойното убийство в Джебел 07.05 | 20:23

Започва пълна вътрешна проверка срещу наркоразпространението в района

От Теодора Кокаланова

Майката на обвинения за двойното убийство Мерт Мехмед избяга от Джебел. Шукрие Мехмед е напуснала града в деня в който Окръжният съд в Кърджали остави 18-годишния Мерт за постоянно в ареста. Жената се е установила при роднини в далечно село, информира в. "24 часа". 

Служителката от местното Бюро по труда споделила, че изживява тежка драма. "Продължавам да смятам, че синът ми не може да е извършил подобно деяние", категорична е майката на Мерт. 

Междувременно започва пълна вътрешна проверка в района около Джебел, която ще обхване всички сигнали срещу наркоразпространението и ще даде информация каква работа се е свършила по тях. "Ще сме безкомпромисни и ще има тежки наказания за виновните", заяви пред протестиращите в Джебел директорът на областната полиция комисар Петко Деведжиев.

Местните поискаха строги мерки срещу наркопласьорите и наркоманите, като настояват джебелските полицаи да бъдат преместени в други полицейски управления, а в града да дойдат хора отвън. Според жителите в града се прикриват престъпления. Те категорично смятат, че убиецът на Джейлян и Джейда – 18-годишният Мерт не е сам и съучастникът му е на свобода.

Комисар Деведжиев обясни пред джебелчани, че в момента се води разследване за двойното убийство и не може да изземе функциите на съда. "Убиецът на 24-годишната Джейлян и 7-годишната й дъщеря да остане в затвора до последния си дъх. Щом не може да получи смъртна присъда, 18-годишният Мерт да лежи зад решетките да края на живота си".

Това поискаха на протест на площад "19 май" над 100 джебелчани. Те отказаха да влязат в сградата на общината за разговор с комисар Петко Деведжиев. По-късно наобиколиха служебния автомобил на полицейския директор и не позволиха той да си тръгне преди да говори пред насъбралото се множество.

Комисар Деведжиев обясни пред протестиращите, че заради следствената тайна не може да даде отговори на всичките им въпроси. Организаторите на протеста от групата "Ръка за ръка за Джейлян и Джейда" обаче настояват за връщане на смъртното наказание.

Протестът бе подкрепен и от най-близката приятелка на убитата 24-годишна Джейлян-Мерджан Байрам. По думите й въпреки че хората не могат да върнат Джейлян и Джейда, не искат да има други жертви. "Искаме справедлива присъда за Мерт. Живеем в страх, спим на смени", коментира Мерджан Байрам.

"Цялото население знае, че има поне 10 лица, които се занимават с дрога. Моите служители също работят със страх", каза кметът на Джебел Бахри Юмер. Той настоя за ефективна координация между полиция, училища, родителски съвети и всички заинтересовани институции за недопускане на подобни кървави инциденти.

Гневът на хората преля и в политически искания. Мерджан Байрам и приятелите й заявиха, че няма да позволят на 19 май да се проведе празника на града, а ще настояват общината да обяви ден на траур, съобщи в. "Стандарт".

Преди две седмици в апартамент на жилищна кооперация в Джебел бяха открити мъртви 24–годишната жена и 7-годишното й дете. Майката Джейлян Ю. и дъщеричката й Джейда бяха съсечени с брадва. След издирвателни действия бе задържан 18-годишния Мерт Мехмед.

По настояване на окръжния прокурор на Кърджали съдът постанови най – тежката мярка "задържане под стража" с мотива, че обвиненият в жестокото двойно убийство е опасен и може да извърши и друго престъпление. 

Водещи

Най-четени