Извеждат от експлоатация блокове на АЕЦ "Козлодуй" 01.11 | 22:25

МОСВ даде разрешение

От Мая Александрова

МОСВ даде разрешение на държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци" (ДП РАО), в качеството му на възложител, да изведе от експлоатация блокове 1-4 на "АЕЦ Козлодуй".

На 16 октомври на свое заседание Висшият експертен екологичен съвет на МОСВ одобри осъществяването на инвестиционно предложение на ДП РАО.

Решението е взето въз основа Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на въздействието върху околната среда, както и Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони, съобщи в. "24 часа".

Инвестиционното предложение предвижда извеждане от експлоатация на 1-4 блокове на АЕЦ "Козлодуй" с реактори тип ВВЕР-440/230. Те са въведени в периода от 1974 г. (първи блок) до 1982 г. (четвърти блок). Предвидената територия за нуждите на извеждането от експлоатация на блоковете се намира на площадката на атомната централа.

В процеса на анализ и оценка на стратегията за извеждане от експлоатация, предвид всички технически, икономически и социални аспекти и на базата на международния опит е избрана и одобрена алтернативата за непрекъснат демонтаж.

Основните характеристики на тази алтернатива са непрекъснатият демонтаж на оборудване и съоръжения и постоянният процес на управление на отпадъците, както и контролиране на Зоната за безопасно съхранение, отговарящо на всички изисквания за опазване на околната среда и радиационна защита.

Приетият подход цели осъществяване на плавен преход между отделните етапи. Актуализираната стратегия за непрекъснат демонтаж при извеждане от експлоатация на блокове 1 - 4 на АЕЦ "Козлодуй" включва два основни етапа:

Етап 1: Подготовка и контролиране на безопасно съхранение на Реакторни отделения 1 и 2 и демонтаж на оборудването извън Зоната на безопасно съхранение;

Етап 2: Отложен демонтаж на оборудването в рамките на Зоната на безопасно съхранение и освобождаване на сградите от регулаторен контрол.

Заключителният етап на процеса е закриване и рекултивация.

Инвестиционното предложение не засяга защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии и не попада в границите на защитени зони по смисъла на Закона за биологичното разнообразие.

Водещи

Най-четени