Известен на полицията бе заловен за имотни измами за около 280 хил. лв. 03.02 | 13:16

36-годишният мъж е арестуван за 72 часа

От Кремена Бедерева

Имотни измами на стойност около 280 000 лева, разкриха от "Икономическа полиция" и разследващите полицаи от СДВР. Арестуван за 72 часа е авторът на деянията – известен на полицията 36-годишен мъж, съобщават от пресцентъра на МВР.

На 20 декември 2011 година адвокатът на собственик на два апартамента в кв. "Слатина” сигнализирал в столичната дирекция за продажбата на жилищата на ул. "Живко Николов” без знанието на притежателя. През март миналата година собственикът получил в наследство тристаен и двустаен апартамент, както и гараж от починала жена, която живеела в Сърбия.

След подадения сигнал в столичната дирекция е образувано досъдебно производство и екип от икономически и разследващи полицаи започнали работа по случая. В хода на разследването служителите на реда констатирали, че едното жилище е продадено на баща и дъщеря от Варна за 71 000 евро, а другото - за 140 000 лева на жител на Харманли, който го препродал много скоро след сделката.

Полицаите установили още, че през март 2011 г. А. А., от гр. Любимец предложил на своя позната - Л. К., на 56 г. да спечели малко пари, без да й съобщи в подробности, че я замесва в извършване на имотна измама. Мъжът взел от нея личната й карта, преснимал я и след няколко дни й дал готово фалшиво пълномощно, с което починалата възрастна жена я упълномощава да продаде двата апартамента.

А. А. измислил цялата схема: негов авер - Д. П., на 28 г. се представил пред жената за брокер и тя не заподозряла нищо нередно. Д.П. я придружавал до всички институции, за да извади необходимите за продажбата на жилищата документи – скици, данъчни оценки и др., които впоследствие били  предавани на А.А.

Пред бъдещите купувачи се явил отново фалшивият брокер Д. П. и не след дълго двете сделки на стойност около 280 000 лв.били изповядани пред нотариус с използване на фалшивото пълномощно. Така А. А. получил и сумите от продажбата на двата апартамента, а новите собственици не разбрали, че са станали жертва на имотни измами.
Вчера измамникът А.А. е задържан в полицията и приведен в следствения арест.

Софийска районна прокуратура му повдигнала обвинение по чл. 210 ал.1, т.5 от НК. Известният на полицията за измами и многократно задържан за шофиране в нетрезво състояние остава в ареста за 72 часа. Разследващите разпитали и другите участници в извършените престъпления - Д.П. и Л.К. Д.П. също има богато криминално минало – регистриран е за въоръжен грабеж, грабеж и кражби, както и за ползване на фалшив документ за самоличност.

Разследващият екип продължава работата по документиране на престъпната им дейност.  

Водещи

Най-четени