Извънреден брифинг на шефа на Бърза помощ осветли, че COVID-19 е взел на мушка линейките в София 06.04 | 16:45

Д-р Гелев каза, че все още не е ясно дали заразата е тръгнала от лекарката, върнала се от Австрия, или е тръгнала от адрес, който медиците са посетили

От iNews.bg

"Преди две седмици имахме служителка, която бе със съмнения коронавирус. В петък се установи, че тя е положителна и затова всички, които бяха контактни с нея ги изследвахме. После и цялата й смяна. Диагностицираната колежка се е завърнала от Австрия и е минала безпроблемно през летището, където й е мерена температурата, но е нямала симптоми. Сега е добре и е под карантина", разкри доктор Георги Гелев - шеф на Спешна помощ.

Досега изследваните медици от Бърза помощ са 101. От тях има още шестима са установени като носители на вируса. Двама от тях са лекари, има фелдшер и 4 медицински сестри", добави д-р Гелев. "Две лекарки и двама шофьори сега са в момента във Военномедицинска академия (ВМА) и се чакат тестовете им", поясни още директорът.

Той обясни, че медиците от Спешна помощ посещават около 250-260 случаия за едно дежурство през деня. За 24 часа имаме около 500 адреса. "Първият изследван екип е посетил около 600 адреса. От тези 101 човека само 7 не са на работа", поясни още д-р Гелев. Той каза още, че вчера тази смяна е била на работа.

Д-р Гелев каза, че все още не е ясно дали заразата е тръгнала от лекарката, върнала се от Австрия, или е тръгнала от адрес, който медиците са посетили.

"Обадих се на няколко фирми, които продават бързите тестове за коронавирус. Поръчах 1000 теста за всичките ни 940 служители. Всички ще бъдат изследвани с бързите тестове. Разговарям с две болници - ВМА и Софиямед, където да бъдат изследван целият център с PCR тестове. Всички, които дадат положителен резултат при бързите тестове, веднага ще отидат в една от двете болници", увери директорът на "Спешна помощ".

Водещи

Най-четени