Извънредно заседание заради уволнението на съдия Мирослава Тодорова 16.07 | 08:31

ВСС е свикан по искане на министъра на правосъдието Диана Ковачева

От Кремена Бедерева

Висшият съдебен съвет (ВСС) ще проведе извънредно заседание за обсъждане на дисциплинарната практика при налагане на наказания на магистрати за дисциплинарни нарушения, свързани със забавяне на дела.

Заседанието е свикано от министъра на правосъдието Диана Ковачева и ще се проведе в сградата на ВСС на ул. "Eкзарх Йосиф”, № 12 от 10.00 часа.

На 12 юли ВСС уволни дисциплинарно съдията от Софийски градски съд и председател на Съюза на съдиите - Мирослава Тодорова, което предизвика серия от протести.

Мотивите за уволнението й бяха забавяне на мотиви по наказателни дела, довели до изтичане на давност.

iNews припомня, че правосъдният министър каза, че "очаквам ВСС да направи преглед на своята дисциплинарна практика по дела, които са били забавени. На това заседание очаквам да може да се обсъди публично конкретното наказание", добави правосъдният министър по повод уволнението на съдия Мирослава Тодорова.

"Практиката на ВСС по отношение на дисциплинарните дела трябва да бъде последователна и да има ясни критерии кога какво наказание се налага. Ако няма такива критерии, аз ще започна консултации те да бъдат изработени в най-кратки срокове,” каза Диана Ковачева.

Водещи

Най-четени