Извънредно заседание на АЕБТРИ 10.02 | 07:48

Границата с Турция няма да бъде блокирана за сега

От Мая Александрова

На извънредно заседание Управителният съвет на АЕБТРИ ще разгледа ситуацията с международния автомобилен транспорт на българо-турската граница. Ще бъде обсъден и доклад до Международния съюз за автомобилен транспорт (ИРУ) във връзка с писмото на генералния секретар Умберто ди Претто, изпратено на българската и турската автомобилни асоциации.

На заседанието е поканен и директорът на ИА "Автомобилна администрация" Димитър Ганев, който ще запознае асоциацията, продаваща ТИР карнети, с договорената на 21-ви в Анкара среща.

Междувременно стана ясно, че границата с Турция няма да бъде блокирана. Това заяви Илиян Филипов, член на УС на Съюза на международните превозвачи (СМП), в който членуват над 200 български автомобилни фирми, предаде "Стандарт".

Причината за отлагане на затварянето на границата е изпълненото искане да бъде насрочена среща между автомобилните администрации на двете страни. То бе поставено съвместно с Националния съюз на българските превозвачи (НСБП) пред министъра на транспорта Данаил Папазов на 6 февруари.

"Благодарение на нашия натиск срещата ще се състои на 21 февруари в Анкара", припомни Филипов.

"На нея ще бъдат уточнени квотите еднократни разрешителни за автомобилен превоз между двете страни, както и останалите спорни въпроси. СМП и НСБП категорично се разграничават от каквито и да било други протестни действия по българо-турската граница, тъй като смятаме, че за да бъде ефективна срещата в Анкара, напрежението преди нея не трябва да ескалира, коментира Филипов. Превозите на товари между България и Турция продължават с многократните СЕМТ разрешителни. Спрени от 30 януари са единствено превозите с еднократни разрешителни", отбеляза Илиян Филипов.

Водещи

Най-четени