Извънсъдебно споразумение между жертва и престъпник, предлага Захариева 11.02 | 14:43

Престъплението обаче не може да е тежко, а извършителят не трябва да е осъждан

От iNews.bg

Правосъдният министър Екатерина Захариева инициира законодателна промяна, която да дава възможност на извършителите и жертвите на престъпления да се споразумяват и това да води до освобождаване от наказателна отговорност. Предложението е залегнало в пакета промени в НПК, НК и Закона за изпълнение на наказанията, пише "Правен свят".

Сделката между жертва и извършител обаче ще е възможна само при определени условия: за престъплението да се предвижда до 3 години затвор - ако е умишлено, и до 5 години - ако е по непредпазливост; имуществените вреди да са възстановени или обезпечени; и извършителят да не е осъждан.

Не може да има споразумение, когато престъплението е довело до тежка телесна повреда или смърт, когато извършителят е бил пиян или е извършил няколко престъпления, гласи предложението.

Пострадалият и извършителят ще бъдат насочвани от съда или от прокурора към медиация още преди образуване на наказателното производство, както и на всеки негов етап.п Медиацията ще приключва в двумесечен срок със сключване на писмено споразумение, което се одобрява от органа, насочил пострадалия и извършителя към преговорите.

Актът, с който се одобрява сделката, няма да може да се обжалва. Ако до 2 месеца от сключването на споразумението извършителят на престъплението не изпълни задълженията си, срещу него се образува наказателно производство или прекратеното се възобновява.

 

 

Водещи

Най-четени