Изгонихме представителите на "Хамас". Били заплаха 15.02 | 14:05

Четиримата палестинци са били експулсирани заради опасения за националната сигурност

От Диана Цветкова

Представителите на палестинското движение "Хамас", които пристигнаха на посещение в България, са били изведени от страната с полиция, потвърдиха българските служби.

По рано палестинската информационна агенция Ma'an съобщи, че български агенти са нахлули в хотелските стаи на представителите на движението и са им наредили да напуснат страната.

Те са изведени от страната заради опасения за националната сигурност, става ясно от съобщение на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС).

"По време на престоя им в България е получена информация, даваща основание да се счита, че присъствието на четиримата чужденци в страната създава сериозна заплаха за националната сигурност", посочват от ДАНС.

Заради тези опасения четиримата палестинци са експулсирани от страната, а със заповед на председателя на ДАНС от вчера (14 февруари) се отнема правото им пребиваване и им се налага забрана за влизане в България.

От ДАНС уточняват, че четиримата палестинци без гражданство са влезли в страната с визи за краткосрочно пребиваване, по покана на частно лице.

Днес представителите на "Хамас" са изведени от страната, а от ДАНС уточняват, че мерките срещу тях са превантивни.

Членовете на парламентарната група на "Хамас" пристигнаха в България на 13 февруари, като нито един представител на държавата не се срещна с тях.

По информация на палестинските медии те е трябвало да прекарат пет дни у нас, но преждевременното им напускане на страната е станало под натиска на Израел.

Водещи

Най-четени